Slovacia nu va ajuta, deocamdata, Grecia

În contextul actual european, când statele membre ale Eurogrup au decis acordarea unui pachet de ajutorare pentru Grecia de 110 miliarde de euro, guvernul socialist din Slovacia a anunţat că “nu va contribui, deocamdată, la acest pachet”.


Motivul: guvernul slovac nu crede că Atena va putea impune reformele necesare, potrivit EUobserver.
“Nu am încredere în greci”, a declarat premierul slovac Robert Fico, a doua zi după ce miniştrii de finanţe din Eurogrup au salutat măsurile de austeritate anunţate de Grecia.

“Asigurările date de guvernul elen nu sunt de ajuns. Vrem să vedem legi aprobate de Parlament care să taie din salariile bugetarilor, din pensii şi alte beneficii sociale. Până atunci, cabinetul slovac nu va autoriza împrumutul”, a adăugat el.

Slovacia, cel mai nou stat membru al Zonei euro, ar urma să contribuie la pachet cu circa 816 milioane de euro în următorii trei ani – o suma egală cu bugetul anual al Ministerului de Interne al ţării.

Unii analişti cred că poziţia fermă a lui Fico trebuie privită în contextul unei campanii electorale dure.

În luna februarie, el declarase: “Dacă Europa poate acorda sume enorme de bani băncilor, de ce nu ar ajuta ţările care au cu adevarat probleme?”.

Alegerile parlamentare din Slovacia vor avea loc aproximativ peste şase săptămâni, iar majoritatea partidelor politice sunt “împotriva” ajutorului pentru Grecia.
Decizia de a acorda sau nu ajutor Greciei ar urma să cadă pe umerii urmatorului guvern slovac.

Fico – favoritul pentru alegeri – nu a exclus posibilitatea dea a acorda, în cele din urmă, împrumutul, dacă vor fi îndeplinite condiţiile.

“Nimanui nu îi pasă de Grecia. Toată lumea îşi apără în prezent propriile interese naţionale… propria piele, stabilitatea euro”, a spus el.

 

 

Sursa: EUobserver, Dank Media

What Next?

Related Articles