Slovacia – guvernare de centru-dreapta?

Se pare că, potrivit exit poll-urilor, Slovacia se îndreaptă către o guvernare de centru-dreapta. Rezultatele parţiale ale alegerilor legislative desfăşurate pe 12 iunie arată că partidele cu această orientare, aflate până acum în opoziţie, au câştigat majoritatea în Parlament şi pot forma un cabinet de coaliţie.


Noua coaliţie de la Bratislava ar urma să fie formată din trei partide de centru-dreapta şi o formaţiune a etnicilor maghiari. Împreună, cele patru grupări vor deţine 79 din cele 150 de locuri ale legislativului.

Lidera Uniunii Creştine şi Democratice, Iveta Radicova, este cotată cu cele mai multe şanse să devină premier. Ea ar fi prima femeie care ar deţine această funcţie din istoria Slovaciei. Încă din timpul campaniei electorale, ea a promis că va lua măsuri pentru a reporni creşterea economică şi pentru a reduce datoria publică.

Postul de premier este însă dorit şi de actualul premier, Robert Fico.Cum formaţiunea sa de stânga s-a clasat pe primul loc, cu aproape 35% din voturile obţinute, Fico a anunţat că ar vrea să încerce să formeze un nou guvern.

“Dacă nu reuşesc, vom fi o opoziţie clară şi energică faţă de această alternativă de dreapta”, a afirmat Robert Fico. El a pierdut din susţinere după ce în ultimele zile de campanie au apărut suspiciuni privind finanţarea ilegală a partidului său.

Alegerile au dus la o schimbare fundamentală a scenei politice de la Bratislava. Slovacii au renunţat la naţionalişti şi radicali, în condiţii de criză economică şi tensiuni etnice cu vecina, Ungaria.

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles