Situaţie încordată în Peninsula coreeană. SUA ameninţate cu atacuri nucleare

Coreea de Nord - in mars cu burta goala. foto antena3

Coreea de Nord – in mars cu burta goala. foto antena3

Ca urmare a adoptării unei noi rezoluţii a Consiuliului de Securitate a ONU de impunere a unei noi serii de sancţiuni, mai ales financiare, Coreii de Nord, în replică la cel de-al treilea test nuclear efectuat în februarie, Phenianul a anunţat că anulează acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că suspendă telefonul roşu dintre cele două ţări. Anterior reuniunii CS a ameninţat cu atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a decis, joi 7 martie, să impună o nouă serie de sancţiuni, mai ales financiare, Coreii de Nord, în replică la cel de-al treilea test nuclear efectuat în februarie de Phenian.

Rezoluţia Consiliului, propusă de mai multe ţări (printre care SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud şi Franţa) şi adoptată în unanimitate de cei 15 membri ai săi (dei inclusiv China şi Rusia n.r.), are în vedere restricţionarea surselor de finanţare utilizate de Phenian pentru a-şi alimenta ambiţiile militare şi balistice. Ea îi plasează sub monitorizare pe diplomaţii nord-coreeni şi extinde o listă neagă a persoanelor particulare şi companiilor supuse unor îngheţări de active sau interdicţii de călătorie.

Textul defineşte mai precis o serie de produse de lux pe care demnitarii regimului comunist nu vor fi autorizaţi să şi le procure şi stabileşte ca fiind obligatorii inspecţii ale transporturilor suspecte provenind din sau cu destinaţia Coreea de Nord.

Cele 15 membre ale Consiliului îşi manifestă “cea mai mare îngrijorare” faţă de cel mai recent test nuclear nord-coreean efectuat la 12 februarie, cel de-al treilea după cele din 2006 şi 2009. Ele se declară pregătite să adopte “importante măsuri suplimentare”, neprecizate, în cazul în care Phenianul va efectua un nou test cu o bombă atomică sau cu o rachetă balistică.

Coreea de Nord a reacţionat continuând escaladarea pe cale verbală, acuzând SUA că vor să declanşeze un război atomic şi ameninţând Washingtonul cu un atac nuclear “preventiv”.

Coreea de Nord a anunţat vineri că anulează acordurile de neagresiune cu Coreea de Sud şi că suspendă telefonul roşu dintre cele două ţări. Coreea de Nord “anulează toate acordurile de neagresiune dintre Nord şi Sud”, a indicat “Comitetul pentru reunificarea paşnică a Coreii”, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Mai mult, Coreea de Nord a ameninţat joi cu atacuri nucleare preventive împotriva Statelor Unite. “Războiul nu se va limita la peninsula coreeană”, a avertizat Rodong Sinmun, jurnalul oficial al partidului unic nord-coreean, făcând aluzie la arsenalul balistic al ţării, capabil, potrivit acesteia, să lovească teritoriul american, conform AFP.

SUA au dat asigurări că au capacitatea de a se apăra de orice atac cu rachetă nord-coreean. “Coreea de Nord nu poate câştiga nimic prin ameninţări şi provocări”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a anunţat că forţe terestre, navale şi aeriene nord-coreene efectuează noi exerciţii de antrenament. Kim Min-seok, purtător de cuvânt al ministerului, a declarat că Seulul urmăreşte foarte atent aceste manevre. “Ţinând cont că aceste exerciţii se pot transforma într-o provocare oricând, noi urmărim cu foarte mare atenţie aceste activităţi şi ne intensificăm propria pregătire”, a precizat el.

Anterior, Coreea de Sud a avertizat că va răspunde la orice provocare din partea vecinului său din nord, cu care rămâne, tehnic, în război, după ce războiul coreean din 1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un acord oficial de pace.

Coreea de Nord pregăteşte manevre militare “pe scară extinsă”, acestea urmând să se desfăşoare săptămâna viitoare, a declarat joi pentru agenţia EFE un purtător de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării. Oficialul de la Seul a confirmat şi o altă serie de manevre, de o amploare mai redusă, pe care armata nord-coreeană le-a desfăşurat zilele trecute.

sursa: AGERPRES, EFE, BBC

What Next?

Recent Articles