Situaţia tensionată continuă în Egipt

Egipt situatia tensionata continua iul 2013 foto al arabiya

Egipt situatia tensionata continua iul 2013 foto al arabiya

Preşedintele interimar al Egiptului, Adly Mansour, a adoptat o constituţie temporară, la aproape o săptămână după ce a fost numit de armată pentru a conduce cea mai populată ţară a lumii arabe după răsturnarea preşedintelui islamist Mohamed Morsi.
Declaraţia Constituţională emisă prezintă un calendar pentru perioada de tranziţie actuală, care începe în ziua cand Declaraţia a fost emisă şi durează cel puţin şase luni până când au loc alegeri prezidenţiale.

Punctele cheie din declaraţia constituţională sunt următoarele:

CONSTITUŢIA:
– Comisia are 60 de zile pentru a finaliza proiectul de constituţie.
– După ce preşedintele primeşte proiectul final, el are 30 de zile pentru a supune constituţia modificată unui referendum popular.

ALEGERI:
– Preşedintele are 15 de zile la dispoziţie pentru a organiza alegerile parlamentare din ziua în care Constituţia este aprobată.
– Alegerile parlamentare vor avea loc în termen de două luni de la solicitarea preşedintelui pentru alegeri.
– Preşedintele va numi data alegerilor prezidenţiale în termen de o săptămână de la prima şedinţă a Parlamentului.

PREŞEDINTELE:
-Preşedintele interimar are putere legislativă până la un parlament ales.
– Preşedintele aprobă, de asemenea, politica de stat şi a bugetului şi are puterea de a declara starea de urgenţă, după aprobarea cabinetului.
– Starea de urgenţă poate fi declarată pe o perioadă de maxim trei luni, şi poate fi reînnoită pentru încă trei perioade de douăsprezece luni, sub rezerva aprobării prin referendum popular.

Înalţii oficiali din Fratia Musulmana din Egipt au respins calendarul pentru noi alegeri prevăzut de către preşedintele interimar Adly Mansour. Aceştia sunt de parere că susţinerea acestui calendar ar reprezenta un regres şi că ar anula tot ce s-a construit până acum. Devine tot mai clar că democratizarea Egiptului este un proces care va dura mai multe decenii. Democratizarea este un proces lung şi dureros, iar lumea arabă nu poate face o excepţie. Ceea ce s-a numit Primăvara Arabă este începutul unui proces de durată.

Surse: BBC, Alarabiya

 

Simion Bianca, InfoMondo

What Next?

Related Articles