Situaţia din Transnistria în contextul noii conduceri prezidenţiale din Republica Moldova

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

R. Moldova-Rusia-UE. foto roncea

Împreună cu alte conflicte îngheţate, păstrate şi întreţinute de Federaţia Rusă în vecinătatea sa imediată, în contextul geopolitic actual – cu o menţiune specială pentru evoluţiile din Ucraina – Transnistria reprezintă o zonă de interes deosebit pentru Moscova. Reamintim şi subliniem că aşa-zisa şi autoproclamata Republică Transnistreană, nu este recunoscută de nici un stat membru ONU, desigur, ea beneficiază de recunoaşterea unor alte entităţi create de Rusia cum ar fi Abhazia şi Osetia, dar şi de către Nagorno-Karabakh.

După dizolvarea URSS, în aprilie 1992, Armata a 14-a aflată pe teritoriul Transnistriei, prin decret al preşedintelui rus Boris Elţîn, a fost trecută sub jurisdicţia Federaţiei Ruse, iar în octombrie 1994, a fost semnat un Acord între Republica Moldova şi Federaţia Rusă privind statutul juridic, modul şi termenele de retragere a trupelor ruse aflate temporar pe teritoriul Republicii Moldova. În aprilie 1995, Armata 14 este reorganizată în Grup Operativ Trupe Ruse (GOTR) în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles

One Response to "Situaţia din Transnistria în contextul noii conduceri prezidenţiale din Republica Moldova"

 1. STOPS says:

  ANALIȘTILOR ORBI —> GOTR și ERDOGAN ! UN NOU RĂZBOI RUSO-TURC sau mai degrabă o ALIANȚĂ PE LACUL RUSESC ?! Stiati ca, “ ERDOGAN “ a facut ce altii nu au facut nici in 200 de ani ?!
  A facut in 13-14 ani, peste 17 500-18 000 km de drumuri si autostrazi !!!
  A facut tunele, baraje, a facut doua tunele pe sub bosfor, etc!
  A dezvoltat industria de aparare, industria civila, cercetare-dezvltare, a infiintat centru de cercetare spatiala ( gen NASA)
  Face cel mai mare aeroport din lume, se va inaugura in 2018-2019 (lucreaza in jur de 10 000 muncitori)
  Urmeaza sa fie facut “ canal/kanal Istanbul “ ( gen bosfor) Plus orase moderne, dupa toate zonele/colturile culturale ale lumii, de o parte si de alta a canalului ( cautati materiale informative pe net, inclusiv youtube )
  Si multe alte proiecte …
  Mai pe scurt, datorita succesului sau, cei din exterior impreuna cu tradatorii din interior, au cautat sa-l saboteze, sa-l inlature de N ori !!!
  Inclusiv o echipa de 5 asasini MOSSAD, care a fost anihilata de catre cei de la MIT !!!
  Dupa asa zisa tentativa de lovitura statala, aranjata de catre CIA, care a esuat dupa cum bine stiti! Zilele astea, cei din exterior au incercat sa ingenuncheze Turcia, pe linie economica/bursiera !!! Erdogan a fost baiat destept si a prevenit cetatenii tarii, le-a cerut ca sa sprijine economia tarii si sa le urmeze sfatul pentru a preveni crizele financiare si santajul valutar, instrumentat de altii … Au fost indrumati sa isi scoata banii de la saltea/depozite/economii valutare si sa-i schimbe in lire turcesti sau aur !!!
  Ba mai mult, a propus Rusiei, Chinei si Iranului ca sa foloseasca propria moneda, in schimburile comerciale !!! Au acceptat cu totii !!! ( uite asa au scapat din ghearele si santajul valutar !!!)
  etc !!!
  Analistii STRATFOR, au spus ca este posibil ca si alte tari sa le urmeze calea … In cazul asta vor fi schimbari la nivel mondial !!! SE DEMOLEAZA/DARAMA IMPERIUL SIONIST !!!
  Un alt aspect, in 2022-2023, expira tratatele Montreux si Lausanne !!! Alt motiv de al inlatura pe Erdogan pentru ai lega pentru inca 100 de ani !!!
  Intelegeti voi ?!
  Pentru a asigura viitorul si siguranta generatiilor de maine, au luat acea hotarare de a instaura “ SISTEMUL PREZIDENTIAL “ ( asemanator/gen, celui american)
  PS: Atentatele de tip terorist, de pe teritoriul Turciei, sunt instrumentate de anumite servicii secrete din exterior si inscenate la diverse adrese … !!!