Situaţia din Libia 8 octombrie 2011

harta Libiei

La comandamentul NATO de la Napoli, în prezenţa secretarului american al Apărării, Leon Panetta, a avut loc o şedinţă în timpul căreia analiştii militari şi-au expriamt părerea că fostul dictator libian Muammar Gaddafi a pierdut controlul forţelor sale loialiste.

Forţele loiale lui Gaddafi sunt pe cale de a fi învinse în oraşul Sirta oraşul natal al lui Gaddafi.

Un înalt responsabil american din domeniul apărării a declarat că Gaddafi “nu mai exercită de fapt niciun control şi nicio comandă asupra forţelor militare care îi sunt loiale”.

În prezent forţele noului regim libian poartă două bătălii decisive la Sirta şi la Bani Walid, două bastioane pro-Gaddafi.

Potrivit responsabilului american rezultatul luptelor de la Sirta va juca un “rol-cheie” în continuarea campaniei aeriene a NATO.

“Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) este în măsură să controleze toată ţara, dar trebuie făcute încă progrese în materie de organizare”, a precizat el.

Printre altele, el a mai declarat că este prea devreme pentru a cunoaşte detaliile aplicării unui program de asistenţă tehnică în materie de securitate, care ţări vor participa la el inclusiv NATO.

Pe de altă parte, liderul libian înlăturat de la putere Muammar Gaddafi a făcut apel la libieni să iasă “cu milioanele” împotriva noii puteri libiene, Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), într-un mesaj audio difuzat joi seară de postul de televiziune Arrai cu sediul în Siria.

Gaddafi a mai spus că CNT, care şi-a asumat conducerea ţării după ce forţele rebele au obţinut controlul asupra Tripoli în august, nu are nicio legitimitate.

“Vă spun să nu aveţi frică faţă de nimeni, voi sunteţi poporul, voi aparţineţi acestui pământ. Faceţi-vă auzită vocea împotriva colaboratorilor NATO. Unii vorbesc despre CNT ca despre reprezentantul legitim al poporului libian, dar de unde vine această legitimitate? Din alegerea poporului libian? Reprezintă ei interesele poporului libian?”, a întrebat colonelul Gaddafi.

Fostul lider libian a spus că liderii ţărilor în curs de dezvoltare care au recunoscut CNT, organismul care l-a înlăturat de la putere cu sprijinul NATO, ar putea avea o soartă similară.

“Dacă puterea flotelor internaţionale dă legitimitate, atunci lideri din lumea a treia, fiţi pregătiţi”, a spus el într-o aparentă referire la sprijinul NATO pentru CNT. “Celor care recunosc acest consiliu, le spun să fie pregătiţi pentru crearea unor consilii de tranziţie prin puterea flotelor care să-i înlocuiască unul câte unul”, a mai spus Gaddafi.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles