Situatia din Irak

Intensificarea luptelor din Irak dintre armată si militiile shiite loiale clericului radical, Moqtada Al Sadr, provoaca tot mai multe ingrijorari.


Autorităţile de la Bagdad au impus restricţii majore de circulaţie în capitala irakiană, din cauza escaladării tensiunilor. Măsurile sunt valabile până duminică şi au fost luate după ce gherilele au atacat cu rachete inclusiv perimetrul oficial al Bagdadului, Zona Verde, unde se află majoritatea instituţiilor. În pofida violenţelor, preşedintele american, George Bush, a lăudat progresele din Irak, despre care a afirmat că aduc un succes strategic al Statelor Unite:

“Operaţiunile crescânde ale armatei irakiene fac ceea ce trebuie să facă. Ajută irakienii să recâştige controlul asupra situaţiei securităţii, să-şi reorganizeze viaţa politică şi economică. Luptele aduc America mai aproape de un succes strategic în războiul cu extremiştii şi radicalii.”

În acelaşi timp, purtătorul de cuvânt al forţelor britanice din basra, Tom Holloway, a lăudat operaţiunile trupelor irakiene din localitate: “Este vorba de o acţiune amplă plănuită, condusă şi executată de irakieni. Este un semn încurajator pentru noi, pentru că guvernul irakian arată că are încredere în propriii soldaţi. Ne arată că pregătirea pe care le-am asigurat-o acestora dă rezultate.”

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles