Situaţia de securitate din zona Fâşia Gaza – Israel la 19 noiembrie 2012

Harta Fasia Gaza

Atacurile cu rachete ale Hamas asupra teritoriului israelian au continuat în ultima parte a săptămânii, fără a putea fi lovite obiective majore. Aceasta, datorită eficienţeii scutului antirachetă “Iron Dome”. Israelul a executat peste 1000 de atacuri asupra principalelor obiective Hamas dar s-au înregistrat şi numeroase victime colaterale. Bilanţul victimelor se prezenta luni dimieaţa astefel: în total, 75 de persoane – 72 de palestinieni şi 3 israelieni – au fost ucise, în timp ce 660 de palestinieni şi 41 de israelieni au fost răniţi de la începutul ofensivei.

Operaţii militare:

Joi 15 noiembrie

Hamas
– Un proiectil lansat din Fâsia Gaza a explodat joi seara lânga Jaffa, în apropiere de Tel Aviv. Atacul a fost revendicat de gruparea islamista Jihadul islamic.

Armata israeliană
– Israelul se pregateste pentru o operatiune terestra de anvergura în Fâsia Gaza, extinzând operatiunea aeriana “Pilonul apararii”.

Vineri 16 noiembrie:

Hamas
– au fost lansate cel putin 20 de rachete palestiniene în mai multe puncte ale regiunii Ashkelon, Sderot, Shaar Neguev sau Beer Sheva. Unele proiectile au fost distruse în aer de sistemul de interceptare antiracheta Iron Dome (Cupola de fier).

– 4 rachete au explodat în zona la Tel Aviv

Armata israeliană
– Israelul a bombardat intens de vineri noaptea cel putin 180 de obiective din fâsia Gaza, inclusiv birourile primului ministru al Hamas, Ismail Haniye, sediul guvernului Hamas din Gaza, stadionul Palestina si un centru de sport pentru tineret, alaturi de sediul central al politiei Hamas din Gaza si alte comisariate.
– Au fost executate atacuri asupra unor locuinte apartinând unor functionari de seama ai executivului Hamas: una, din tabara de refugiati de la Jabalya si alta, din capitala Gaza. Potrivit unui comunicat difuzat sâmbata dimineata de armata israeliana, între obiectivele aviatiei s-au aflat sedii guvernamentale si cuiburile bateriilor de rachete implicate în atacurile din ultimele zile. Între zecile de obiective figureaza de asemenea tuneluri, depozite de arme si rachete cu raza medie de actiune din diferite puncte ale fâsiei.

sâmbătă 17 noiembrie

Hamas:
– aripa armată a Hamas, brigazile Ezzedine al-Qassam, a anuntat că au lansat o racheta de tip Fajr 5, de fabricaţie iraniană, asupra oraşului Tel Aviv. Armata israeliană a anunţat că sistemul antirachetă “Iron Dome” a reuşit să doboare în aer racheta trasă dinspre Gaza şi care viza Tel Aviv-ul. Incidentul nu s-a soldat cu victime, deoarece racheta nu a atins solul.

Armata israeliană:

– a dislocat în zona Tel Aviv a cincea baterie de apărare antirachetă în cadrul sistemului “Iron Dome”

Şaisprezece palestinieni au fost ucişi sâmbată.

duminică 19 noiembrie

– Unsprezece persoane, printre care nouă membri ai unei singure familii, dintre care cinci copii, trei femei şi un bărbat, au fost ucise după-amiaza într-o lovitură aeriană ce a distrus o clădire cu trei etaje din cartierul Nasser, în nordul oraşului Gaza. Aceasta, potrivit serviciilor de urgenţă. Tatăl familiei era un funcţionar în Ministerul de Interne al Hamas, responsabil pentru protecţia VIP-urilor.

– la sfârşitul după-amiezii, trei bărbaţi au murit în urma bombardamentelor israeliene, primul, într-un cartier din nordul oraşului Gaza, şi ceilalţi doi la Nousseirat, în centrul Fâşiei Gaza.

– alte două raiduri au ucis un bărbat la Shejadiya, un cartier din estul oraşului Gaza, şi alţi doi la Jabalia, în nordul teritoriului palestinian.

– în timpul dimineţii, şase palestinieni, dintre care patru copii, au fost ucişi.

– duminică seară aviaţia israeliană a executat un atac aerian care a vizat cartierul Tal al-Hawa din oraşul Gaza, ucigând doi palestinieni, a declarat Ashraf al-Qudra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii al guvernului Hamas ce conduce Fâşia Gaza.

– un copil de 6 ani – palestinian, a fost ucis într-un raid israelian împotriva casei sale din Jabaliya, în nordul Fâşiei Gaza.

– marina israeliana, pozitionata în largul enclavei, a bombardat intens orasul Gaza în timpul noptii (AFP).

Duminică numărul deceselor se ridică la 26 numărul de palestinieni ucişi, ziua cea mai sângeroasă de la începutul ofensivei israeliene în Fâşia Gaza, în urmă cu cinci zile.

În total, 75 de persoane – 72 de palestinieni şi 3 israelieni – au fost ucise, în timp ce 660 de palestinieni şi 41 de israelieni au fost răniţi de la începutul ofensivei.

Poziţii politice ale beligeranţilor

Israel:

– premierul Benjamin Netanyahu, a declarat duminică că Armata israeliană este pregătită să “intensifice în mod semnificativ” operaţiunea sa militară “Pilon de Apărare”, în curs, împotriva unor grupări palestiniene armate în Fâşia Gaza.

– Ministrul israelian al afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, a declarat (duminică 18 noiembrie)  că “singura (…) condiţie pentru un armistiţiu este ca toate grupurile teroriste ce operează în Gaza să oprească focul complet”.
– ministrul Afacerilor Strategice, Moshé Yaalon, a declarat joi că “Armata este pregatita acum să-şi extindă  teatrul de operatiuni”.

Hamas Autoritatea palestiniană:

– Un oficial palestinian de rang înalt din Fâşia Gaza a declarat duminică, sub protecţia anonimatului, că un armistiţiu este posibil în următoarele 48 de ore. “Există discuţii serioase în vederea ajungerii la un acord şi s-ar putea obţine un
aranjament pentru astăzi (duminică) sau mâine (luni)”, a declarat el.

– Purtătorul de cuvânt al Hamas din Gaza, Sami Abu Zuhri a avertizat vineri 16 noiembrie într-un comunicat ca Israelul ‘va plati un pret mare pentru crimele sale’ si ca a depasit orice limita.

–  Un înalt responsabil al Hamas a declarat sâmbătă, sub anonimat, că mişcarea sa nu va accepta un armistiţiu fără garanţii şi Egiptul nu le poate oferi aceste garanţii. “Prin intermediul Egiptului am ajuns la un acord cu privire la un armistiţiu (luni) care a fost întrerupt în 48 de ore”, a amintit acesta.

Reacţii internaţionale:

SUA: adjunctul consilierului pentru Securitate Naţională a declarat Ben Rhodes, a declarat la bordul Air Force One (însoţeşte preşedintele SUA într-un turneau asiatic: “Noi credem că tirurile cu rachete provenind din Fâşia Gaza au fost factorul declanşator al acestui conflict. Apreciem că israelienii au dreptul să se apere şi că vor lua propriile decizii asupra tacticii pe care o vor utiliza”. Rhodes a precizat că preşedintele Barack Obama şi premierul israelian susţin o dezescaladare”, cu condiţia ca mişcarea islamistă palestiniană Hamas să înceteze tirurile de rachete. Cei doi lideri au vorbit la telefon în fiecare zi de la izbucnirea conflictului. Obama a discutat, de asemenea, cu preşedintele egiptean Mohamed Morsi şi premierul turc Reçep Tayyip Erdogan. “Ei pot juca un rol constructiv, discutând cu Hamasul pentru a încuraja un proces de dezescaladare”, a declarat Rhodes. Casa Albă a apreciat anterior că nu există “nicio justificare a violenţei” Hamas.

“Condamnăm cu fermitate tirurile susţinute de rachete de pe teritoriul Fâşiei Gaza către Israel şi regretăm că civili nevinovaţi, israelieni şi palestinieni, au fost ucişi sau răniţi în violenţele care au urmat”, a declarat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, dând vina pe Hamas pentru declanşarea conflictului.

Franţa: Ministrul francez al Afacerilor externe ,Laurent Fabius, a declarat duminică la Tel Aviv că “războiul nu este o opţiune” şi că “trebuie să se intervină urgent” pentru a se obţine o încetare a focului între Israel şi grupurile armate palestiniene din Fâşia Gaza. Acesta a precizat că Franţa vrea să faciliteze o încetare a focului, reamintind “poziţia specifică” a Franţei de “prieten al Israelului ce apără în mod tradiţional drepturile palestinienilor”.  În timpul acestei deplasări de o zi, Fabius s-a întâlnit cu principalii lideri israelieni, primul ministru Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres şi ministrul apărării Ehud Barak, precum şi cu Lieberman. El s-a întâlnit de asemenea la Ramallah (Cisiordania) cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.(AFP).

Marea Britanie:  Ministrul britanic de Externe, William Hague, a avertizat asupra faptului că o operaţiune terestră israeliană ar putea să “coste” Israelul “o mare parte” a susţinerii internaţionale de care se bucură.

Turcia: Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Israelul că a încălcat un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardând intensiv Fâşia Gaza, şi a declarat că speră la o încetare a ostilităţilor în cel mai scurt timp.

Egipt: Preşedintele egiptean, Mohamed Morsi, a declarat sâmbătă că guvernul său este în contact cu Israelul şi cu palestinienii şi că un armistiţiu ar putea fi încheiat rapid în conflictul din Gaza.

Germania: Cancelarul Angela Merkel şi premierul israelian Benjamin Natanyahu au convenit sâmbătă, într-o convorbire la telefon, că este necesar “un armistiţiu total cât mai rapid posibil”, în urma raidurilor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere: a condamnat duminică loviturile efectuate de forţele aeriene israeliene împotriva mai multor birouri media din Gaza şi a cerut oprirea imediată a acestor atacuri. Atacurile forţelor israeliene asupra a două centre de presă din centrul Gazei au afectat birourile postului de televiziune al Hamas, Al Aqsa, şi pe cele ale postului Al Quds TV (cu sediul în Liban), considerat apropiat mişcării islamiste Hamas, dar şi birourile mai multor media internaţionale precum Sky News Arabia, ARD, Reuters şi Russia Today. Potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere, cel puţin nouă jurnalişti au fost răniţi şi echipamentele mai multor media, locale şi internaţionale, au fost distruse.  (AFP şi AP)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat duminică un apel urgent pentru colectarea a 10 milioane de dolari (7,8 milioane de euro) în scopul de a asigura furnizarea, în următoarele trei luni, de medicamente şi material medical în Fâşia Gaza, unde cea mai mare parte a stocurilor de medicamente a fost deja epuizată (AFP).

What Next?

Related Articles

2 Responses to "Situaţia de securitate din zona Fâşia Gaza – Israel la 19 noiembrie 2012"

  1. Catalin says:

    Daca UE a primit premiul Nobel pentru pace, la ce chestii bune te mai poti astepta ????
    Pai lucrurile ar suna cam asa: Israelul ataca si distruge obiective civile palestiniene, iar palestienii pun bombe prin orasele evreiesti si distrug locasuri de cult, iar UE clameaza ca s-au facut noi progrese pentru lansarea unui dialog intre parti. Cam asta e credibilitatea liderilor modiali actuali. Ei cu manuta lor o sa pune paie pe foc ca sa-si vanda ultimele porcarii menite sa aduca moartea, pentru ca lor le aduce profit. Asta-i esenta

  2. Iulia says:

    Ce eveniment trist si macabru…sper sa nu se mai intample asa ceva.