Situaţia de securitate din Libia – 26 februarie 2011

Confruntările dintre forţele de securitate libiene fidele regimului Gaddafi şi opozanţi continuă pe cuprinsul întregii ţări în special în partea de est a acesteia.

Adversarii regimului îşi întăresc potrivit aparenţelor, controlul asupra unor regiuni din estul ţării.

Trupele liderului libian controlează, potrivit unor informaţii neconfirmate, capitala Tripoli şi oraşele Gadames, Sebha şi Sirte, locul naşterii lui Ghaddafi.

Fiul lui Ghaddafi, Saif al Islam, a vorbit despre o întrerupere a atacurilor împotriva adversarilor regimului şi a anunţat că vrea să poarte tratative. În acelaşi timp, el a ameninţat cu o ofensivă a armatei în cazul în care estul ţării nu revine sub controlul autorităţilor de stat.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, a afirmat că este timpul pentru ca, Consiliul de Securitate să ia în considerare măsuri decisive: un embargou asupra armelor, vizitelor în străinătate ale lui Muammar Gaddafi şi îngheţarea bunurilor lui. Acesta a afirmat că numărul morţilor în confruntările din Libia sunt de 1.000 de persoane.

Cele cincisprezece ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU studiază adoptarea de sancţiuni împotriva regimului colonelului Gaddafi.

sursa: Deutsche Welle; AGERPRES

What Next?

Related Articles