Situaţia de securitate din Egipt la 09 februarie: noi violenţe soladate cu victime

Mişcările de protest împotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak continuă cu aceeaşi intensitate pe cuprinsul întregului Egipt. Protestatarii continuă să fie prezenţi în număr mare în piaţa centrală din Cairo – Piaţa Tahrir. Autorităţile estimează că în ultimele zile s-au înregistrat cel mai mare număr de demonstranţi.

Cairo: la aeroport au avut loc mişcări sociale ale angajaţilor unor firme ce oferă servicii, inclusiv de pază, iar funcţionari ai institutului de statistică au protestat în capitala egipteană. La Cairo, manifestanţii nu intenţionau nici miercuri să părăsească Piaţa Tahrir, devenită un simbol al mişcării de protest antiprezidenţială, declanşată la 25 ianuarie.
Sute de manifestanţi încercau miercuri să blocheze accesul în Parlamentul din Cairo, în cadrul unei vaste campanii destinate să ducă la căderea regimului preşedintelui egiptean Hosni Mubarak.

Parlamentul, dominat de Partidul Naţional Democrat, formaţiunea politică a preşedintelui Mubarak, este apărat de militari şi blindate. Nici un act de violenţă nu izbucnise miercuri dimineaţa.

El Khargo (400 kilometri sud de Cairo): Poliţia a deschis focul marţi asupra manifestanţilor. Trei persoane au decedat miercuri din cauza rănilor. Mulţimea a reacţionat violent, incendiind şapte clădiri oficiale, între care două comisariate de poliţie, un tribunal şi sediul local al partidului preşedintelui Hosni Mubarak, Partidul Naţional Democrat (PND).

Port-Said (intrarea nordică în Canalul de Suez): mişcări violente au fost marţi şi miercuri la arsenalul din localitate, precum şi în companii private care activează pe canalul Suez.

Provincia New Valley (vest): un protestatar a fost ucis şi s-a înregistrat un număr nedeterminat de răniţi. La confruntări au participat aproximativ 3.000 de manifestanţi şi forţe de ordine egiptene. Violenţele s-au declanşat marţi şi au fost reluate miercuri, conform Reuters.

Mahallah (în delta Nilului): s-au semnalat mişcări sociale la uzinele textile.

Fayyum (sud de Cairo): s-au semnalat mişcări sociale la societatea de gaz metan

Oraşul industrial Helwan (apropierea capitalei egiptene): mişcări sociale de protest.

Pe 7 februarie, autorităţile au promis o creştere cu 15% a salariilor şi a pensiilor de stat. Fostul ministru de interne Habib el-Adli a compărut în faţa unui tribunal militar, care l-ar putea acuza de încălcarea legii, după ce a recurs la forţă în timpul protestelor.

Satelitul Nilesat care aparţine guvernului egiptean a reluat difuzarea programelor Al-Jazira, după o întrerupere de 11 zile, în contextul manifestaţiilor antiguvernamentale declanşate în urmă cu 16 zile în Egipt, a anunţat un purtător de cuvânt al canalului de televiziune prin cablu, citat de AFP şi Reuters.

Casa Albă a dat asigurări că egiptenii îşi vor decide ei înşişi viitorul, delimitându-se astfel de criticile care se referă la o ingerinţă a Statelor Unite în revoltele populare din ultimele săptămâni din Egipt, a informat miercuri purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Robert Gibbs, citat de Europa Press.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles