Situaţia de securitate din Egipt: armata a recunoscut legitimitatea revendicarilor

Armata egipteană a promis că nu va interveni în forţă împotriva manifestanţilor dar a recunoscut “legitimitatea” revendicărilor populare.

Mii de egipteni se pregăteau marţi pentru încă o zi, a opta, de proteste, marşuri şi o grevă generală fără precedent.

Militarii nu vor deschide focul împotriva populaţiei, “libertatea de a se exprima paşnic fiind garantată tuturor” egiptenilor, a indicat purtătorul de cuvânt al armatei Ismail Etman. La rândul lor, protestatarii trebuie să dea dovadă de reţinere faţă de orice “acţiune care ar putea destabiliza securitatea ţării” sau aduce atingere proprietăţii, a insistat oficialul militar egiptean.

Comunicatul militar difuzat luni seara, la Cairo, este interpretat de majoritatea analiştilor politici drept un semn al detaşării armatei de preşedintele egiptean Hosni Mubarak (82 ani), fost comandant al forţelor armate şi care conduce de 30 de ani ţara cu mână de fier.

Marţi, sunt aşteptate peste 1 milion de persoane în piaţa Tahrir, în centrul Cairo, devenită simbol al mişcării de protest antiguvernamentale.

Statele Unite ale Americii şi-au revizuit strategia în problema Egiptului. În legătură cu numirea unui nou guvern la Cairo, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Robert Gibbs, a afirmat că situaţia în Egipt cere schimbări economice şi politice substanţiale, insistând că egiptenilor le revine dreptul de a cere şi realiza schimbarea.

Totodată, SUA l-au trimis la Cairo pe fostul său ambasador Frank Wisner, pentru a-i informa pe responsabilii egipteni în legătură cu analiza efectuată de administraţia preşedintelui Barack Obama.

Frank Wisner “este un simplu cetăţean”, dar care “cunoaşte personaje-cheie din guvernul egiptean”, a explicat la Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley.

În acest context, Washingtonul, principal aliat al Egiptului, şi-a intensificat contactele cu diferiţi lideri străini privind criza egipteană, evacuându-şi în paralel cetăţenii din această ţară.

Şeful Ligii Arabe, Amr Moussa, a chemat luni la o “tranziţie paşnică” în Egipt. “Trebuie să existe o cale paşnică de a merge înainte, o tranziţie paşnică,” a declarat el pentru AFP. “Este de datoria politicienilor sau a oamenilor ce lucrează în politică să ajute acest proces”, a declarat fostul ministru al afacerilor externe, foarte popular în Egipt.

Întrebat dacă el intenţionează să părăsească postul de secretar general al Ligii Arabe şi să intre în politică, Moussa a spus că mandatul lui se va încheia în două luni.

“Nu am intenţia” de a cere un nou mandat, a spus el în cele din urmă.

Firma de internet americană Google a anunţat luni că a cooperat cu Twitter pentru a crea un sistem care să le permită egiptenilor să trimită mesaje Twitter pe telefon, pentru a evita blocarea liniei de internet, informează AFP.

“Acest lucru funcţionează deja şi toată lumea poate beneficia de posibiltiatea de a transmite mesaje ‘twitter’ doar printr-un mesaj telefonic” la numerele de telefon internaţionale +1 650 419 4196, +39 06 62 20 72 94, + 97 316 199 855, iar serviciul va funcţiona instantaneu, utilizând parola “Egipt”, fără vreo altă conexiune, a anunţat Google.

“Sperăm că acest lucru îi va ajuta pe oamenii din Egipt să ţină legătura, în această perioadă extrem de dificilă”, au sintetizat într-un comunicat postat pe internet Ujjwal Singh, cofondator al companiei SayNow, care a cumpărat recent Google, şi AbdelKarim Mardini, director de vânzări pentru Orientul Mijlociu şi Africa.

Site-ul american Renesys, specializat în monitorizare web, ultimul furnizor de acces la internet care încă funcţiona în Egipt, cel al grupului Noor, a fost blocat luni, izolând ţara de restul lumii în plină criză politică.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles