Situaţia actuală a lumii văzută de la Paris

Francois Hollande- presedintele Frantei. foto theguardian

Francois Hollande- presedintele Frantei. foto theguardian

În a doua jumătate a lunii aprilie a.c., a fost publicată, la Paris, cu o prefaţă scrisă de preşedintele François Hollande, Cartea Albă a Apărării 2013. Precedenta a fost elaborată în 2008.

Am ales pentru a sintetiza aici, capitolul trei al lucrării care prezintă viziunea autorilor asupra lumii actuale şi ameninţările cu care se confruntă (am păstrat împărţirea şi subtitlurile din documentul original).

Evidenţiind continuitatea dintre justeţea aprecierilor anterioare şi documentul recent apărut, remarcăm sublinierea, repetată în cuprinsul materialului, că procesul de globalizare este ambivalent, fiind în acelaşi timp un accelerator şi un amplificator, atât pentru evoluţii pozitive cât şi negative.

A. Dintre fracturile şi evoluţiile care marchează situaţia mondială sunt evidenţiate: criza economică şi financiară mondială; „revoluţiile arabe” (termen pe care îl considerăm nefericit ales pentru a semnifica situaţia din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din ultimii doi ani, într-un document de asemenea anvergură) care – spun autorii – au ilustrat incertitudinile şi complexitatea peisajului geopolitic strategic; evoluţia strategică a SUA ca un al treilea element determinat pentru securitatea internaţională.
continuarea pe   www.ingepo.ro
scris de Corneliu PIVARIU

What Next?

Recent Articles