Situaţia declinului economic pe judeţe

Potrivit unui studiu al Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP), toate judeţele vor înregistra un declin al ritmului de dezvoltare în acest an.


Produsul Intern Brut (PIB) va scadea cel mai putin in Ilfov si Constanta (ambele cu -2,7%). Pe urmatoarele pozitii se afla Valcea (-2,8%), Timis (-3%), Cluj si Sibiu (fiecare cu -3,1%).

Capitala vine imediat dupa, cu un regres al economiei de 3,2%.

In schimb, scaderi uriase vor fi raportate in Vaslui (-7,4%), Vrancea (-7,1%) si Mehedinti (-6,6%).

Pentru anul urmator, toate judetele vor avea un ritm de dezvoltare ce va gravita in jurul valorii de 0%. Clujul si Contanta vor creste cel mai mult, cu 0,5%, in timp ce Vaslui, Calarasi si Mehedinti vor inregistra cele mai pronuntate comprimari din toate judetele tarii (fiecare va scadea cu -0,8%).

Aceasta tendinta se extinde si la nivelul ratei somajului. Judetele mai mici si cele medii au o rata a somajului mai ridicata in acest an, spre deosebire de judetele mari, unde somajul se mentine la un procentaj mai scazut.

Iar exemple in acest sens sunt Vaslui (cu o rata a somajului in 2009 de 12,5%), Galati (10,7%), Mehedinti (10,7%), Hunedoara (9,8%), Teleorman (9,5%), Alba (9%) etc. De asemenea, judetele mari au, preponderent, un nivel al somajului de aproximativ 5%: Bucuresti (2,3%), Ilfov (3,6%), Timis (4,5%), Arad (5%), Suceava (5,3%), Constanta (5,9%), Prahova (6,2%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa: standard.ro

What Next?

Related Articles