Siria tot mai aproape de a urma soarta Libiei

logo ONU

Consiliul de Securitate al ONU nu a putut adopta o declaraţie de condamnare a Siriei pentru violenţele cu care preşedintele sirian Bashar el Assad încearcă să suprime protestele din ţară.

Cererea de condamnare a Siriei a fost făcută de reprezentanţii statelor europene din CS, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia, care au solicitat totodată deschiderea unei anchete independente care să investigheze evenimentele.

Rusia şi China s-au opus cererii ţărilor europene.

Viceambasadorul Rusiei la Naţiunile Unite, Alexander Pankin a avertizat că o intervenţie externă ar putea declanşa în Siria un război civil. Criza din Siria nu ar fi, potrivit lui Panki, “o ameninţare pentru pacea şi securitatea internaţională, în schimb o intervenţie externă poate fi o primejdie reală la adresa securităţii regionale”.

Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Susan Rice a declarat în schimb: “Guvernul meu îi cere preşedintelui Assad o schimbare de curs imediată. El trebuie să înceapă să asculte de vocea poporului său. În acelaşi timp solicităm din partea comunităţii internaţionale să reacţioneze la violenţele din regiune şi să revendice tragerea la răspundere a celor care calcă astfel în picioare, în mod brutal, drepturile omului.”

Ambasadorul Franţei la Naţiunile Unite, Gerard Araud, a anunţat că ţara sa şi alte state europene vor căuta soluţii cu ajutorul cărora să poată spori presiunile asupra regimului de la Damasc, în cazul în care pe viitor “nu se va întâmpla nimic pozitiv”.

Potrivit Ministerului de Externe german, Republica Federală va chema ambasadorul Siriei la o conferinţă cu scopul de a condamna oficial violenţele din ţara arabă. Acţiunea va avea loc concomitent la Berlin, Paris, Londra, Roma, Madrid şi Bruxelles.

Ambasadorul Siriei la Naţiunile Unite, Bashir Jaafari, a triumfat având în vedere eşuarea cererii europene în Consiliul de Securitate al ONU de condamnare a regimului de la Damasc. Jaafari a calificat cererea înaintată de Germania, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia drept “propagandă”, adăugând: “Din tot haosul pe care doreau să-l impună Siriei nu a ieşit nimic, mulţumită înţelegerii de care a dat dovadă majoritatea reprezentanţilor din Consiliul de Securitate.”

Din cauza eşecului înregistrat de europeni în cadrul dezbaterii derulate cu uşile închise, reprezentanţii statelor occidentale au cerut o şedinţă publică a Consiliului de Securitate pentru a conferi glas criticilor internaţionale la adresa regimului de la Damasc. Iar reprezentanţii statelor membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a discuta posibilitatea impunerii de sancţiuni.

Opoziţia siriană se teme de un nou masacru în oraşul Daraa, unde trupele preşedintelui Assad au luat poziţie susţinuţi de tancuri şi lunetişti.

Circa 200 de membri ai partidului Baas, la putere în Siria, au demisionat în urma reprimării violente a protestelor. Demisiile s-au concentrat asupra situaţiei din Daraa, oraş unde circa 450 de protestatari au fost ucişi în ultimele şase săptămâni.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles

One Response to "Siria tot mai aproape de a urma soarta Libiei"

  1. CopperNick says:

    O interventie internationala gen Libia in Siria ar fi da satisfactie Israelului, ar demola un sustinator al Iranului, ar pune la colt Hezbollah si Hamas, ar elibera Libanul de presiunea unei forte cu prea multe conotatii islamiste care se bazeaza inca pe Siria.
    In plus, regimul Assad e minoritar etnic, fara multa simpatie in lumea araba, si care, fortat putin, ar reprezenta lacul de acumulare al palestinienilor din afara teritoriilor.