Siria si UE – Acord de asociere

Siria şi UE au incheiat, pe 14 decembrie, la Damasc un nou Acord de asociere ce prevede acordarea unui ajutor financiar, în schimbul infaptuirii unor reforme economice.
Un Acord de asociere a mai fost încheiat în 2004, dar nu a fost semnat de statele din UE, din ratiuni politice.


Preşedintele pentru Planificare, Tayssir Raddaoui, şi directorul adjunct al CE pentru afaceri externe, Hugo Mingarelli, au parafat textul, care urmeaza sa fie semnat în prima jumătate a lui 2009.

Siria era una dintre ultimele ţări din Parteneriatul euro-mediteranean care nu semnase un astfel de acord, ce permite primirea unui ajutor financiar, în schimbul angajamentului de continuare a anumitor reforme economice.
Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a salutat “recentele evoluţii pozitive din politica regională siriană” citând “stabilirea de relaţii diplomatice cu Libanul şi negocierile de pace indirecte cu Israelul” lansate în mai. Negocierile de pace au fost întrerupte în iulie, din cauza problemelor politice interne ale Israelului.

Relaţiile Siria-UE au început să se “normalizeze” si prin vizita preşedintelui francez Nicolas Sarkozy la Damasc în luna septembrie, prima a unui lider occidental în această ţară în ultimii cinci ani.

 

Sursa: Realitatea Net

What Next?

Related Articles