Siria – prima zi de armistiţiu marcată de manifestaţii anti-Assad

Proteste in Siria. foto direttanews

În prima zi a armistiţiului din Siria, încheiat pentru sărbătoarea musulmană Aid al-Adha şi iniţiat de emisarul internaţional al ONU, au avut loc manifestaţii ostile regimului lui Bashar al-Assad.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), manifestaţii au loc în Raqa, în nord-estul ţării, unde forţele de securitate au lansat grenade lacrimogene, şi în provincia Deraa, în special la Inkhel, unde trei persoane au fost rănite de gloanţe.

Potrivit militanţilor, manifestaţii au avut loc, de asemenea, la Damasc şi la periferia sa, la Alep (nord) şi în regiune, la Deir Ezzor (est) şi în provincia nordică Idleb, unde persoanele reunite în satul al-Habit au scandat la adresa preşedintelui Assad: “Trădătorule, trădătorule, ai distrus Siria”.

Armata a anunţat în urmă cu o zi că acceptă o încetare a focului pentru că este sărbătoarea Aid al-Adha, dar că “va răspunde dacă grupuri teroriste armate vor continua să tragă în civili şi în forţele guvernamentale (…) sau să folosească maşini-capcană şi bombe”. Regimul consideră rebelii şi opozanţii cu “teroriştii”.

La rândul lor, insurgenţii care au fost de acord cu încetarea focului propusă de Brahimi, au promis să respecte armistiţiul “dacă armata siriană va face la fel”.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles