Siria nu vrea o confruntare militară cu Turcia

Turcia si Siria. foto buzznews

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei de la Damasc, Jihad Makdessi, a declarat că “Siria nu intenţionează să intre într-o confruntare militară cu Turcia”. Însă,în cazul unui conflict militar, forţele armate ale ţării vor apăra fiecare palmă de pământ”, potrivit ITAR-TASS, preluat de AGERPRES.

Referitor la propunerea ministrului de Externe turc, Ahmet Davutoglu, de a forma în Siria un guvern de tranziţie în frunte cu actualul vicepreşedinte Faruk al-Sharaa, Makdessi a declarat că “problema schimbării regimului politic la Damasc îi revine poporului sirian”.

“Orientarea noastră este poporul sirian. Dacă sirienii nu doresc acest guvern, atunci el va pleca”, a declarat Jihad Makdessi

Relaţiile dintre Damasc şi Ankara sunt marcate de tensiuni de la declanşarea violenţelor în Siria, în martie 2011, dar acestea s-au agravat după tirurile siriene lansate, săptămâna trecută, asupra unei localităţi din Turcia, situată la frontiera cu Siria.

De la acest incident, pentru care Siria şi-a cerut scuze, trupele Ankarei au replicat de fiecare dată la tirurile siriene către teritoriul Turciei, făcând armata siriană răspunzătoare de această situaţie.

Guvernul de la Ankara a obţinut, joia trecută, aprobarea parlamentului pentru lansarea de operaţiuni militare împotriva Siriei, în caz de necesitate.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că “Alianţa Nord-Atlantică are pregătite toate planurile necesare pentru a apăra Turcia dacă este necesar”.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles