Siria – Liban, sau despre dificultăţile Hezbollah

Siria, Liban si Hezbollah. foto standupamericausLa începutul lunii aprilie un elicopter militar sirian a tras câteva rachete în teritoriul libanez, incidentul nefiind singular şi urmat la interval de câteva zile de alte violări asemănătoare cu rachete şi obuze de artilerie, de la 5 până la 11 kilometri faţă de frontiera comună, soldându-se cu moartea a doi civili. Situaţia a fost analizată la 15 aprilie şi de preşedinţia libaneză, printre alte măsuri adoptate fiind şi aceea a unei plângeri la Liga Arabă.

Cei mai bine de doi ani de război civil din Siria au dus la o creştere masivă a numărului de refugiaţi sirieni în Liban, conform ultimelor date publicate de Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), aceştia au ajuns la 416.623 de persoane, ceea ce a determinat preşedintele Michel Suleiman să ceară convocarea unei conferinţe internaţionale care să discute posibilitatea creării unor campuri de refugiaţi sub protecţia ONU, în teritoriul sirian.

Acesta este însă numai unul din rezultatele conflictului din Siria, însă cea mai importantă componentă credem că este reprezentată de sprijinul pe care Hezbollahul libanez îl acordă regimului Bashar al-Assad, fiind foarte clar că dispariţia acestuia îi va fi total nefavorabilă.
continuarea pe www.ingepo.ro

Corneliu PIVARIU

What Next?

Related Articles