Siria îşi va distruge arsenalul chimic în baza unei rezolulţii ONU

experti ONU in Siria.foto rfi

experti ONU in Siria.foto rfi

Ministrul sirian al informaţiilor, Omran Al-Zoubi, a anunţat că Siria va aplica planul ruso-american de distrugere a arsenalului său chimic, după ce va fi aprobat de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Siria, a explicat Al-Zoubi, va aplica planul elaborat de Rusia şi Statele Unite când “se va transforma în ceva mai concret”, după votul din Consiliul de Securitate al ONU.

“Acceptăm planul rus de a ne debarasa de armele chimice. Am început să întocmim lista noastră”, a declarat ministrul sirian pentru canalul ITN.

Damascul va acorda acces “absolut” inspectorilor pentru dezarmare care vor veni în Siria pentru aplicarea planului, în toate punctele unde vor dori să se deplaseze, a mai declarat ministrul informaţiilor. Siria “îşi respectă şi onorează cuvânt dat”, a spus el. “Luăm foarte serios în consideraţie acest acord”, a insistat Omran Al-Zoubi, potrivit AFP.

Planul vizează punerea sub control internaţional a arsenalului chimic sirian. Planul îi dă Damascului un termen de o săptămână pentru a prezenta o listă a armelor sale chimice în scopul de a fi eliminate până la mijlocul anului 2014 şi prevede adoptarea unei rezoluţii ONU pentru autorizarea recurgerii la forţă în cazul în care regimul sirian nu-şi va respecta angajamentele.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles