Siria: Grupul de acţiune pentru Siria a ajuns la un acord pentru tranziţia paşnică

Reuniunea Grupului pentru Siria 30 iun 2012 foto AFP Fabrioce Coffrin

Emisarul special pentru Siria, Kofi Annan, a anunţat la geneva că Grupul de acţiune pentru Siria a ajuns la un acord asupra principiilor şi liniilor directoare ale unei tranziţiei în această ţară.

Acordul s-a finalizat în cadrul reuniuni de la Geneva la care au participat şefii diplomaţiei din cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate – SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie, din ţări reprezentând Liga Arabă, Irak, Kuweit, Qatar, Turcia şi secretarii generali ai Ligii Arabe şi ONU, precum şi pe înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Conform Acordului guvernul de tranziţie ar putea include membri ai executivului actual.

Acordul prevede etapele şi acţiunile partidelor pentru a garanta aplicarea deplină a planului în şase puncte şi a rezoluţiilor 2042 şi 2043 ale Consiliului de Securitate. Acest plan în şase puncte adoptat de Consiliul de Securitate în aprilie prevedea, între altele, o încetare a focului începând cu 12 aprilie. El nu a fost niciodată aplicat şi respectat în totalitate.

“Guvernul de tranziţie va exercita puteri executive. El va putea include membri ai guvernul actual, ai opoziţiei şi ai altor grupări şi trebuie format pe baza unui consimţământ reciproc”, a precizat Kofi Annan, emisar special al ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria.

“Mă îndoiesc că sirienii vor alege oameni cu sânge pe mâini pentru a-i conduce”, a precizat Annan într-o conferinţă de presă.

Întrebat în legătură cu viitorul preşedintelui Bashar al-Assad, el a subliniat că “documentul este clar asupra liniilor directoare şi principiilor pentru a ajuta partidele siriene în progresul spre tranziţie, în stabilirea unui guvern de tranziţie şi în efectuarea schimbărilor necesare”. Viitorul lui Basahr al-Assad “va fi treaba lor”, a spus el.

Sursele, relativ sărace, indică faptul că în afară de cele 15 luni de revoltă, represiunea şi luptele dintre armată şi rebeli au lăsat în urmă peste 15.800 de morţi, în majoritate civili (conform Observatorului sirian pentru drepturile omului n.r.).

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles