Siria: Franţa şi Marea Britanie cer Rusiei să nu mai sprijine regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad. Continuă dezertările din Armata siriană

Siria un pion in jocul geopolitic global?

Ministrul britanic de externe, William Hague, aflat în vizită la Paris a cerut Rusiei, să nu mai sprijine “‘regimul ucigaş” al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, considerând că acesta este oricum “condamnat” şi ar fi în interesul Moscovei să nu se mai afle alături de el.

Declaraţia a fost făcută în timpul conferinţei de presă comune cu omologul său francez, Laurent Fabiusau.

“Rusia trebuie să înţeleagă că ne îndreptăm către prăbuşirea regimului din Siria”, iar “Bashar al-Assad nu poate controla situaţia” din această ţară, fiind un “regim care a eşuat şi este condamnat”, a declarat la Paris William Hague.

Ministrul francez de externe, Laurent Fabiusau, s-a declarat “de acord” cu oaspetele său, adăugând că “colegii noştri ruşi trebuie să înţeleagă că prin sprijinirea unui regim condamnat se pun în opoziţie şi în plus riscă să piardă influenţa pe care o pot avea în această parte a lumii, în condiţiile în care nimeni nu contestă faptul că ar putea avea o influenţă dacă vor contribui la găsirea unei soluţii”.

Şeful diplomaţiei de la Paris a adăugat că în prezent se lucrează la o ‘extindere a sancţiunilor’ împotriva Siriei.

Vineri va avea loc la Paris o nouă reuniune a “Grupului de prieteni ai poporului sirian”.

Între timp Şeful misiunii de observatori ai ONU în Siria, generalul norvegian Robert Mood, a criticat la Damasc discuţiile inutile pe care comunitatea internaţională le poartă prin locuri luxoase, în timp ce puţine lucruri se fac efectiv pe teren unde situaţia este dramatică.

În ceea ce priveşte situaţia din Siria, miercuri 4 iulie, un general, al 15-lea, împreună cu 65 de ofiţeri şi soldaţi ai armatei siriene au dezertat şi au trecut în Turcia, a declarat pentru AFP un diplomat turc. De la începutul crizei siriene zeci de ofiţeri şi soldaţi s-au refugiat în Turcia pe teritoriul căreia se află peste 35.500 de refugiaţi sirieni în diferite tabere.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a acuzat Turcia că oferă sprijin logistic ‘teroriştilor’ din ţara sa, ceea ce liderii turci au dezminţit.

sursa: AGERPRES, AFP,

What Next?

Related Articles