Siria creeaza discordie in Consiliul de Securitate

Siria reprimare sangeroasa

Situatia reprimarilor sangeroase practicata de puterea de la Damsc impotriva contestatarilor a determinat comnunitatea internationala sa ia atitudine.
ONU, prin vocea secretarului general, Ban Ki Moon, pregateste o rezolutie prin care condamnă regimul din Siria pentru încălcarea repetată a drepturilor omului. Ban s-a declarat profund îngrijorat de situaţia din Siria şi a subliniat că folosirea forţei militare împotriva civililor este inacceptabilă.

In replica, Siria a avertizat ONU, printr-o scrisoare trimisă secretarului general, să nu se amestece în treburile sale interne. Mai mult, preşedintele sirian Bashar al-Assad refuză să accepte să poarte convorbiri telefonice cu Ban Ki Moon.

Ca urmare liderii Consiliului de Securitate se pregatesc pentru impunerea propriei forme de rezolutie.

SUA vor susţine un proiect de rezoluţie introdus în Consiliul de Securitate de Germania, Franţa, Marea Britanie şi Portugalia. Într-o declaraţie publicată de Casa Albă, este criticat dur de asemenea uzul execesiv al forţei pentru a reprima demonstraţiile opoziţiei.

Sustinatorii Siriei, Rusia şi China, două din statele cu drept de veto în Consiliul de Securitate, se opun unei condamnări oficiale a regimului de la Damasc.

In acest timp in Siria continua reprimarile violente si fuga peste frontiere inspre Turcia. Armata şi poliţia au tras din elicoptere cu arme automate asupra manifestanţilor din oraşul nordic Maaret al-Numan. Peste 3000 de sirieni s-au refugiat până acum în Turcia. Şoselele din localitatea Jisr al-Shogur, de la graniţa cu Turcia, au fost blocate de blindatele armatei. In cursul zilei de 11 iunie s-au inregistrat 22 de morti.

sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles