Siria: confruntări sângeroase între protestatari şi forţele de ordine

Siria

În timpul protestele antiguvernamentale din Siria, din ultimele zile, mai mulţi protestatari au fost ucişi de forţele de securitate care au deschis focul asupra demonstranţilor.

Sâmbătă cel puţin trei persoane au fost ucise de trăgători instalaţi pe acoperişuri, în timpul funeraliilor de la Duma (15 km nord de Damasc) organizate pentru persoanele ucise vineri la Ezreh.

Trăgătorii au deschis focul asupra zecilor de mii de oameni care mergeau spre moscheea cimitirului din Duma. La procesiune au participat zeci de mii de sirieni din oraşul Deraa (100 km sud de Damasc).

Peste 80 de persoane au fost ucise şi alte câteva sute au fost rănite în protestele de vineri din mai multe localităţi din Siria, arată un bilanţ realizat de organizaţiile pentru drepturile omului.

Un comunicat remis AFP de Comitetul martirilor revoluţiei de la 15 martie evocă 82 de morţi în urma tirurilor forţelor de securitate, inclusiv copii şi vârstnici.

Ca urmare a situaţiei tot mai încordate, un deputat sirian a demisionat din legislativ, în semn de protest faţă de uciderea de manifestanţi antiguvernamentali, exemplul acestuia fiind urmat de un alt deputat.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a condamnat vineri “recurgerea revoltătoare la violenţă” din partea regimului lui Bashar al-Assad, pe care l-a acuzat că încearcă să obţină ajutorul Iranului pentru a-şi reprima poporul.

Un responsabil al regimului sirian a declarat în schimb, citat de agenţia oficială Sana, că autorităţile de la Damasc regretă declaraţiile preşedintelui american Barack Obama referitoare la Siria, “întrucât nu sunt bazate pe o viziune obiectivă asupra faptelor reale de pe teren”.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles