Siria: Bashar al-Assad a numit un nou guvern

Siria foto deccanchronicle.com

Începând cu sâmbătătă 23 iunie, Siria are un nou guvern în virtututea decretului promulgat de preşedintele Bashar al-Assad. Investirea are loc la peste o lună şi jumătate de la alegerile legislative care au fost boicotate de opoziţie.

Noul cabinet numără 34 de miniştri, printre care şapte miniştri de stat. Miniştrii de externe, Walid Mouallem, şi de interne, Mohammad Ibrahim al-Shaar, îşi păstrează posturile, la fel şi ministrul apărării, Daoud Rajha.

Ministrul apărării, se numără printre cei vizaţi de sancţiunile SUA, care denunţă reprimarea foarte violentă de către regimul sirian a mişcării de contestare declanşate în martie 2011. Au existat numerose zvonuri privind asasinarea acestuia de către insurgenţi.

Noul guvern sirian va avea pentru prima oară une ministru de stat pentru “afacerile reconcilierii naţionale”. Ali Haidar, un membru al opoziţiei tolerat de regim, a fost numit în această funcţie.

Un alt opozant, fost comunist, Qadri Jamil, a devenit vicepremier pentru afaceri economice şi ministru al comerţului interior şi al protecţiei consumatorilor.

Cei doi opozanţi care locuiesc la Damasc nu sunt membri ai Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala formaţiune de opoziţie cu sediul în străinătate, care cere înainte de toate plecarea regimului Bashar al-Assad.

Haidar şi Jamil sunt copreşedinţi ai “Frontului popular pentru schimbare şi eliberare”, creat în iulie 2011 şi care, deşi susţine protestele paşnice, nu a cerut în mod deschis plecarea regimului şi refuză orice intervenţie din străinătate.

Bashar al-Assad l-a însărcinat la 6 iunie pe Riad Hijab să formeze un nou guvern după alegerile legislative din mai, calificate drept “mascaradă” de către opoziţie şi ţările occidentale care denunţă reprimarea protestelor de către forţele siriene.

De la începutul protestelor, în martie 2001, violenţele s-au soldat cu peste 15.000 de morţi, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles