Siria: autorităţile adoptă primele măsuri de detensionare a situaţiei

Siria - protestatari impotriva lui Bashar al-Assad. foto rfi.ro

Autorităţile dictoriale siriene au demarat adoptarea primelor măsuri care prevăd detensionarea situaţiei tensionate: eliberarea a mii de deţinuţi. Eliberarea s-a făcut în conformitate cu planul de pace semnat de Siria cu Liga Arabă, în decembrie 2011.

Documentul semnat cu Liga Arabă mai stipulează retragerea unităţilor militare desfăşurate în diferite oraşe, demararea dialogului cu opoziţia şi punerea în libertate a mii de deţinuţi.

Luni, puterea de la Damsc a eliberat 552 de persoane, care au fost arestate în timpul mişcării sociale declanşate în urmă cu zece luni împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Săptămâna trecută au fost eliberaţi alţi 755 de deţinuţi. Secretarul general al Ligii Arabe Nabil Elaraby declarase luni că misiunea arabă în Siria a asigurat eliberarea a 3.500 de deţinuţi.

Comisia însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii a Siriei a decis renunţarea, în noul text, la referendumul prezidenţial în vigoare din 1971, şi înlocuirea acestuia cu alegeri pluraliste. Preşedintele sirian numise la 15 octombrie o comisie responsabilă cu redactarea unei noi Constituţii a ţării.

Potrivit ONU, peste 5.000 de persoane şi-au pierdut viaţa de la declanşarea mişcării de protest, la 15 martie, în Siria. Preşedintele sirian insistă că peste 2.000 de soldaţi şi-au pierdut viaţa în insurecţia lansată de terorişti înarmaţi.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles