Siria are un nou guvern in contextul intensificarii miscarilor de protest

Preşedintele siria, Bashar Al-Assad, a promulgat decretul privind componenţa guvernului format de premierul desemnat al Siriei, Adel Safar.

Noul prim ministru, fost ministru al agriculturii, Adel Safar, a fost însărcinat la 3 aprilie să formeze un nou cabinet, la câteva zile după ce guvernul condus din 2003 de Naji Otri şi-a prezentat demisia, pe fondul manifestaţiilor izbucnite în ţară în care protestatarii au făcut apel la reforme.

Cu toate acestea miscarile de protest la adresa regimului dictatorial al lui Bashar Al-Assad,  au continuat:

– miercuri, în jur de 500 de studenţi au manifestat la Alep, făcând apel la democraţie, pentru prima dată în acest oraş de la declanşarea mişcării de protest în Siria, la 15 martie. Alep este al doilea oraş ca mărime din Siria.

– miercuri, la Damasc, forţele de ordine au intervenit pentru a dispersa câteva zeci de studenţi, care au protestat din nou la Facultatea de drept, scandând slogane prodemocraţie<

– miercuri, in nord-estul Siriei, cel puţin 150 de persoane au fost arestate marţi la Baida şi alte câteva zeci în oraşul vecin Banias, care continuă să fie încercuiţi de armată.

– miercuri in jur de 5.000 de femei s-au strâns pe o şosea din apropiere de Banias, cerând eliberarea protestatarilor arestaţi.

– represiunile organizate la sfârşitul săptămânii trecute, la Deraa (sud) şi Banias (nord-est), s-au soldat cu cel puţin 30 de morţi.

Exista informatii, partial confirmate, potrivit carora preşedintele Bashar Al-Assad şi familia acestuia s-ar pregăti să fugă în Arabia Saudită, iar unele oficialităţi siriene de rang înalt şi ofiţeri superiori de armată şi-au evacuat familiile din Damasc, trimiţându-le în capitale ale unor emirate din zona Golfului, menţiona joi site-ul israelian.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles