Siria a fost suspendată din Organizaţia Cooperării Islamice

Summitul Organizaţiei Cooperării Islamice Mecca 13-15 aug 2012 foto Al Arabya

În cadrul Summitului Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI), care s-a desfăşurat în oraşul Mecca din Arabia Saudită, organizatorii au anunţat suspendarea Siriei din cadrul OCI.
În comunicatul final se subliniază necesitatea de a se pune capăt imediat actelor de violenţă din Siria.

OCI a făcut cunoscut că este “profund îngrijorată din cauza masacrelor şi acţiunilor inumane suportate de poporul sirian”.

Secretarul general al OCI, Ekmeleddin Ihsanoglu, a calificat, într-o conferinţă de presă, decizia adoptată ca “un mesaj puternic adresat de lumea musulmană regimului sirian. Această lumea nu mai poate accepta un regim care îşi masacrează poporul folosind avioane, tancuri şi artilerie grea”.

“Este, de asemenea, un mesaj adresat comunităţii internaţionale, care spune că lumea musulmană susţine o soluţie paşnică (în Siria), doreşte încheierea vărsării de sânge şi refuză ca această problemă să degenereze într-un conflict confesional şi să se extindă” în regiune, a precizat şeful OCI.

Suspendarea Siriei a fost recomandată de o reuniune preparatori a summitului care a durat două zile şi s-a desfăşurat în prezenţa a circa 40 de şefi de state arabe, africane şi asiatice, membre ale OCI.

O singură ţară dintre cei 57 de membri ai OCI, Iranul, aliat al regimului de la Damasc, s-a opus în mod deschis suspendării Siriei.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles