Siria – 11 zone inspectate de experţi ONU – OIAC

inspectori ONU - OIAC. foto ITAR-TASS

inspectori ONU – OIAC. foto ITAR-TASS

Experţi ai Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice alături de experţi ONU au verificat deja 11 locaţii de pe teritoriul Siriei, unde se află arme chimice sau capabilităţi de producere a armelor chimice.
“Misiunea Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice a fost să controleze 11 obiective care au fost precizate în rapoartele de la Damasc”, se arată într-un comunicat citat de ITAR-TASS.

De asemenea, în comunicat se arată că au fost distruse echipamentele de la şase obiective, precum şi loturi de substanţe toxice, încadrate în categoria a treia (muniţii uzate).

Pe 27 septembrie, Consiliul executiv al Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice a adoptat un plan de distrugere a depozitelor de arme chimice din Siria.

Tot pe 27 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care conferă acestei hotărâri caracter imperativ şi care prevede adoptarea de sancţiuni sau chiar folosirea forţei militare în caz de nesupunere.

Pe 5 octombrie, a început prima etapă de distrugere a arsenalului de arme chimice din Siria.

Pe 7 octombrie, Ban Ki-moon, Secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a propus crearea unei misiuni mixte cu participarea ONU şi a Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice, cu sediul în Damasc şi în Cipru. Aceste recomandări au fost aprobate de Consiliul de Securitate al ONU.

Distrugerea armamentului chimic se va derula în trei etape. Pe durata primei etape, experţii au realizat consultări cu autorităţile siriene.

În timpul celei de-a doua etape, care trebuie finalizată pe 1 noiembrie, specialiştii trebuie să efectueze inspecţii prealabile şi să urmărească distrugerea tuturor locaţiilor unde se produc arme chimice.

În a treia etapă, care se va prelungi de la 1 noiembrie 2013 până la 30 iunie 2014, experţii trebuie să garanteze distrugerea a aproximativ 1000 de tone de substanţe chimice şi componente pentru producerea lor.

Sursa: ITAR-TASS

What Next?

Related Articles