Sigrid Kaag – viitoarea şefă a misiunii ONU -OIAC pentru Siria

Sigrid Kaag. foto unicef.org

Sigrid Kaag. foto unicef.org

Secretarul general al ONU a desemnat-o pe olandeza Sigrid Kaag să conducă misiunea comună a ONU şi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), pentru eliminarea arsenalului chimic sirian, potrivit AFP, citat de AGERPRES.

Ban Ki-moon a adresat pe 13 octombrie o scrisoare în acest sens Consiliului de Securitate care urmează să îşi dea acordul miercuri, 16 octombrie, referitor la nominalizarea în cauză.

Misiunea va fi alcătuită din aproximativ 100 de persoane şi va avea sediul la Damasc, cu o bază de aprovizionare în Cipru.

Scopul misiunii este cel de distrugere a armelor chimice siriene cel mai târziu până la 30 iunie 2014, în conformitate cu o rezoluţie adoptată la sfârşitul lunii septembrie de Consiliul de Securitate.

O primă echipă de experţi ai celor două organizaţii s-a deplasat la faţa locului la 1 octombrie şi a demarat operaţiunile de distrugere a armamentului.

Referitor la viitoarea şefă a misiunii, Sigrid Kaag, este din 2010 subsecretar general la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Din 1994 lucrează la ONU.A ocupat posturi la UNICEF (director regional pentru Orientul Mijlociu între 2007 şi 2010, cu sediul la Amman), UNRWA (agenţia pentru ajutorarea refugiaţilor palestinieni) şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.

În vârstă de 52 de ani, ea vorbeşte engleza, franceza, germana şi araba.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles