Şi totuşi, mai există opinie!

Protest la Cluj pentru oprirea proiectului Rosia Montana foto city news

Da. Asta ar fi concluzia ce am desprins-o azi. Dis-de-dimineaţă am primit un mesaj pe mail,în care eram înştiinţată că la Cluj-Napoca (oraşul meu de baştină) reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, jurnalişti, sau simpli cetăţeni vor ocupa fostul hotel Continental, situat în centrul oraşului. Motivul: tragerea unui semnal de alarmă privind proiectul Roşia Montană.
Pentru o mai bună înţelegere, voi reda conţinutul mesajului primit:
“Scopul acestui protest este stoparea minciunilor si dezinformarii legate de proiectul companiei Rosia Montana Gold Corporation, proiect ce presupune folosirea cianurii, pe scara larga, in procesul de extragere a aurului la Rosia Montana.

Minciunile si dezinformarea companiei au fost propagate in toata media romaneasca (video, audio si scrisa), omitand in mod deliberat aspecte legate de distrugerea valorilor de la Rosia Montana – valori umane, ecologice, de mediu, de patrimoniu, istorice si arheologice. Cu toata impotrivirea societatii civile, a mediilor academice si intelectuale, a Bisericii si unei parti a comunitatii din Rosia Montana, firma canadiana, impreuna cu statul roman, prin reprezentantii sai din Guvern si Presedintie (inclusiv presedintele Traian Basescu), continua sa faca lobby si propaganda acestui proiect.

De aceea, am ales aceasta cale radicala de protest, pentru ca acest proiect este nociv, nu doar pentru Rosia Montana, ci si pentru intreaga societate. Deoarece, daca statul roman poate lua cetatenilor sai dreptul la proprietate, in numele unui proiect privat, atunci intreaga democratie romaneasca, asa firava cum este ea, se afla in pericol. Ce sau cine va poate garanta ca, odata creat precedentul de la Rosia Montana, statul roman nu va va scoate din propriile case, sub pretextul cine stie carui proiect, al carui investitori au stiut sa ”bata” la usile potrivite?…

Cerem presedintelui Romaniei, Traian Basescu, sa inceteze a mai face propaganda proiectului Rosia Montana Gold Corporation.

Un sef de stat ar trebui sa reprezinte interesele cetatenilor sai, nu pe cele ale unei companii private. Acelasi lucru il cerem si Ministerelor Mediului, Culturii si Economiei.

Cerem televiziunilor, mai ales TVR, sa refuze publicitatea murdara a RMGC, in virtutea faptului ca opozantii proiectului nu au beneficiat niciodata de aceeasi expunere media ca si RMGC, ceea ce contravine spiritului etic al unei prese asa-zis libere si democratice. De asemenea, cerem CNA sa raspunda plangerilor formulate impotriva publicitatii mincinoase a RMGC si sa o opreasca.

Cerem tuturor cetatenilor liberi, cu constiinta civica si coloana vertebrala, din orice mediu social si din orice domeniu, sa sprijine acest protest, in orice forma considera de cuviinta.

Acest protest va lua sfarsit in momentul in care cererile noastre vor fi indeplinite”, se arăta în finalul textului.

La vreo câteva ore după primirea mesajului, pe mass-media am putut viziona cum mascaţii (sosiţi la hotelul Continental, la solicitarea proprietarului, cică) au început să-i salte pe protestatari. Iar de pe televiziunile private (care sunt,
imparţiale!!!) am putut afla că protestatarii, “nişte ecologişti” s-au baricadat în hotel ca să îşi manifeste dezaprobarea faţă de proiectul Roşia Montană.

Ceea ce – fie nu au arătat, fie au oferit doar un flash –  televiziunile, a fost un banner, expus pe toată faţada cladirii

Bannerul protestului de la Cluj pentru oprirea proiectului Rosia Montana foto citynews.ro

hotelului. Pe banner era scris: “Revoluţia începe  la Roşia Montană”.

Coincidenţă sau nu, exact acolo (în faţa hotelului Continental) în urmă cu aproape 22 de ani, primii revoluţionari din 1989, au fost împuşcaţi. Ei doreau doar libertate şi democraţie!

Azi, după atâta timp de la revoluţie, nişte oameni liberi care trăiesc în democraţie au crezut că tocmai datorită faptului că au aceste drepturi, pot să le deschidă ochii concetăţenilor lor. Au îndrăznit să aibă opinie, să adopte o atitudine.

Finalul: au fost săltaţi de mascaţi şi duşi la secţie pentru  “a da cu subsemnatul” pentru gestul lor.
Notă: Reprezentantul FMI vorbeşte la sediul BNR despre bugetul României şi despre “îngheţarea pensiilor şi salariilor din sectorul public, în 2012″. Totuşi (dacă vor remarca ei, FMI-iştii, o oarecare creştere economică) din a II-a jumătate a anului viitor vor creşte puţin salariile şi pensiile…

Ce să mai crezi!!!

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles