Shimon Peres: “Iranul – cea mai mare ameninţare cu care se confruntă Israelul”

Presedintele Israelului - Shimon Peres. foto israpundit

În viziunea preşedintelui israelian Shimon Peres “Iranul este, în acest moment, cea mai mare ameninţare cu care se confruntă Israelul”.

Aprecierile lui Peres  au fost făcute în contextul în care, înainte de raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică privind capacităţile iraniene de a produce arma nucleară, în Israel se vorbeşte, tot mai mult, de efectuarea unui atac aerian asupra instalaţiilor nucleare ale Teheranului. În cursul săptămânii care a trecut, premierul Benjamin Netanyahu, şi ministrul Apărării, Ehud Barak, au încercat să convingă miniştrii Executivului israelian de nevoia unui atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene.

Peres a vorbit, de asemenea, despre o reînnoire a negocierilor de pace cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas şi prim-ministrul în exerciţiu, Salam Fayyad, într-o manieră “seriosă, moderată şi înţeleaptă”
Preşedintele israelian şi-a manifestat însă dezacordulfaţă de gestul UNESCO de a recunoşte Palestina ca stat membru cu drepturi depline, înainte de un tratat cu Israelul. Acest lucru a fost, o “greşeală”, care deteriorează procesul de pace din întreaga regiune.

Sursa: Haaretz online

What Next?

Related Articles