Serbia nu a semnat acordul cu Kosovo propus de UE. UE insistă pentru reluarea dialogului

Serbia si Kosovo. foto Indipendenza

Serbia si Kosovo. foto Indipendenza

Premierul sârb, Ivica Dacic, a declarat că Serbia nu va semna acordul propus de Uniunea Europeană în vederea normalizării relaţiilor sale cu Kosovo şi a cerut reluarea negocierilor sub egida Uniunii Europene.

“Guvernul Serbiei nu poate accepta principiile prezentate verbal echipei sale de negociatori la Bruxelles, deoarece ele nu garantează securitatea totală şi protecţia drepturilor omului pentru sârbii din Kosovo”, a declarat Dacic acesta făcând apel la “reluarea urgentă a dialogului cu medierea Uniunii Europene”.

Decizia ar puea afecta demersurile făcute de Serbia pentru aderarea la UE, aceasta putând să piardă finanţări europene însemnate din fondurle de preaderare.

Problema cea mai controversată din cadrul negocierilor este statutul părţii de nord a Kosovo, locuite de etnici sârbi care refuză să accepte autoritatea guvernului de la Pristina, controlat de etnicii albanezi.

De altfel Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de securitate, Catherine Ashton, a afirmat în Declaraţia de răspuns că regretă decizia guvernului Serbiei de respingere a propunerilor şi cheamă părţile să facă un ultim efort pentru a ajunge la un acord.

“În ultimele sase luni am avut 8 întâlniri cu prim-ministrul sârb Dačić şi premierul kosovar Hashim Thaçi, în sesiuni care au durat mai mult de treisprezece ore. La început ne-am stabilit un calendar clar, astfel încât dialogul să ţină cont de dorinţa Consiliului European ca negocierile dintre Serbia şi Kosovo să avanseze până în vară. Felicit echipele celor doi pentru munca grea depusă. După mai multe runde de discuţii, consider că toate elementele necesare pentru un acord cu privire la nordul Kosovo sunt pe masă. Acest lucru trebuie să ducă la un acord între cele două părţi, care nu este impus de Uniunea Europeană. Sper Serbia şi Kosovo nu vor rata ocazia de a lăsa problemele în trecut şi a merge mai departe în viitor. Sper că discuţile conduse de UE în următoarele câteva zile, vor reprezenta un adevărat pas înainte atât pentru Serbia, cât şi pentru Kosovo faţă de viitorul lor european”, a precizat Ashton în declaraţia sa.

Germania a făcut din renunţarea de către Belgrad la controlul asupra nordului Kosovo principala condiţie pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Serbia.

În Serbia există din ce în ce mai multe apeluri din rândul naţionaliştilor potrivit cărora Belgradul ar trebui să se îndrepte către aliatul său Rusia, în loc să devină membră a UE. Se sugerează, de asemenea, din partea extremiştilor cum că Serbia ar trebui să reocupe prin forţă Kosovo. Pe de altă parte Vicepremierul Alexandar Vucic, un fost ultranaţionalist devenit moderat, a declarat că este exclusă o soluţie militară.

sursa: www.consilium.europa.eu

What Next?

Related Articles