Serbia a fost obiectul unei discriminări din partea Uniunii Europene

Ministrul de externe portughez Luis Amado a apreciat miercuri ca Serbia a fost obiectul unei “discriminari” din partea Uniunii Europene.


In cadrul unei intrevederi avute la Lisabona cu omologul său sârb Vuk Jeremic, acesta s-a pronunţat în favoarea unei încheieri rapide a unui acord de apropiere intre UE si serbia.

“Din punctul meu de vedere, Serbia a fost obiectul unei discriminări de-a lungul acestui proces’, a declarat Luis Amado în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său sârb.

“Tratamentul diferenţiat acordat în trecut altor ţări din regiune ar trebui luat în considerare în cazul Serbiei. Nu vom avea, în cadrul UE, o regiune a Balcanilor occidentali stabilă care să nu aibă Serbia ca ţară ancoră”, a adăugat Luis Amado, apreciind că UE trebuie “să avanseze rapid spre un acord de asociere şi stabilizare cu Serbia”.

Contrar a 18 din cele 27 de ţări membre ale UE, Portugalia nu a recunoscut independenţa Kosovo. “Guvernul va adopta o decizie la momentul oportun”, a reafirmat şeful diplomaţiei portugheze.

La rândul său, ministrul de externe sârb Vuk Jeremic a reafirmat decizia Serbiei de a se alătura UE, precum şi opoziţia faţă de independenţa Kosovo. “În ceea ce priveşte constituţia sârbă precum şi dreptul internaţional şi rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, Kosovo nu este pierdut”, a declarat el.

Până în prezent, Kosovo a fost recunoscut de 30 de ţări, între care SUA, şi Serbia şi-a rechemat ambasadorii din acest state.

sursa: ROMPRES

What Next?

Related Articles