Senatul a aprobat cerea arestarii preventive a senatorului Cătălin Voicu

Cu doar un vot peste minimum necesar, plenul Senatului a aprobat solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu.

Conform anunţului din plen al rezultatului înregistrat de comisia de numărătoare, din totalul de 137 de senatori, şi-au exprimat votul 112, iar, dintre aceste voturi, 70 au fost “pentru”, 40 împotrivă”, iar două voturi au fost anulate. Votul a fost secret, cu bile.

Hotărârea Senatului de încuviinţare a cererii transmise de Ministerul Justiţiei ca urmare a solicitării DNA de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu va fi semnată de preşedintele Senatului. Aceasta se comunică neîntârziat Ministerului Justiţiei şi se trimite spre publicare în Monitorul Oficial, urmând să devină activă după apariţia în MO.

Şedinţa plenului Senatului în care s-a discutat cererea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Cătălin Voicu s-a desfăşurat în absenţa acestuia.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a precizat, în plen, că a fost informat, însă nu oficial, că senatorul Cătălin Voicu “pe treptele Senatului a avut un moment de dificultate medicală”, fiind necesar ca acesta să ajungă la spital pentru îngrijiri medicale.

El a făcut această precizare, menţionând că, potrivit procedurilor parlamentare, ar fi trebuit ca, după prezentarea raportului Comisiei juridice, senatorul Cătălin Voicu să poată lua cuvântul în plen.

Senatorul Cătălin Voicu a ajuns din nou, miercuri după-amiază, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, de unde fusese externat, în cursul dimineţii, la solicitarea sa, pentru a participa la discuţiile din plenul Senatului privind avizarea cererii de încuviinţare a arestării preventive.

Comisia juridică a Senatului, sesizată cu cererea transmisă de ministrul Justiţiei în acest caz, a dat aviz favorabil, marţi, cu opt voturi “pentru” şi trei voturi “împotrivă” la cererea de încuviinţare a arestării senatorului.

Acuzaţiile care i se aduc lui Cătălin Voicu:

- trafic de influenţă;
- trafic de influenţă în formă continuată;
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupţie;
- participaţia improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii în legătură cu fapte de corupţie.

Raportul nu face referire la fapte sau nume concrete. Raportul menţionează că, faţă de aceste infracţiuni, DNA solicită încuviinţarea arestării preventive, considerând că ar fi îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 143 şi există cazul prevăzut de art.148 lit.f) C.p.p.

Infracţiunile săvârşite de senatorul PSD sunt pedepsite cu închisoare pe o perioadă de peste patru ani, existând probe că lăsarea acestuia în libertate “prezintă un pericol concret pentru ordinea publică”, se mai arată în raportul Comisiei juridice, referitor la referatul DNA.

“Condiţia referitoare la pericolul concret pentru ordinea publică este relevată de modul în care au fost concepute şi puse în aplicare rezoluţiile infracţionale, starea faptelor săvârşite, frecvenţa şi repetabilitatea acestora, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de corupţie la nivel înalt”, se mai menţionează în raport, referatul DNA mai arătând că funcţiile ocupate de Voicu, de senator şi vicepreşedinte al Comisiei de apărare, “potenţează gradul de pericol social” al faptelor de corupţie imputate.

Raportul arată în continuare că Voicu a spus, la audiere, că nu se consideră vinovat şi ar trebui să fie judecat în stare de libertate. De asemenea, acesta a precizat că acuzaţiile apărute în presă “i-au prejudiciat grav imaginea şi i-au adus suferinţe în plan familial”.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles