Semnificatia Praznicului Sfântului Ilie

Peste 120.000 de persoane poartă numele Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Sfântul Ilie este recunoscut ca fiind mare făcător de minuni, este cel care aduce ploaia şi pedepseste diavolii. Se spune că el mână un car de foc în timpul furtunilor şi trimite fulgerele către diavoli şi oamenii păcătoşi.


Sfântul Ilie a trăit în secolul al IX-lea înainte de Hristos. Pe atunci israelienii se închinau la idoli păcătuind mult, de aceea sfântul Prooroc Ilie s-a dus înaintea împăratul israelian şi l-a înştiinţat că dacă nu vor renunţa la credinţa păgână vor fi pedepsiţi de Dumnezeu:

“In aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie!”, a spus Ilie Tesviteanul. Şi asa a fost, nicio picătura de ploaie sau rouă n-a căzut pe pământ timp de trei ani şi jumătate. Lipsa de hrană a povocat mari suferinţe poporului israelit.

Supărat, împăratul Ahab l-a ameninţat pe Ilie cu moartea şi acesta a trebuit să se ascundă în casa unei văduve. Cât timp a rămas acolo, proviziile gazdei s-au înmulţit. Mai mult, Ilie i-a inviat şi copilul care-i murise.

De atunci, Sfîntului Prooroc Ilie este recunoscut ca fiind cel care aduce ploaia. Sfântul n-a murit, ci s-a înălţat la cer într-un car de foc, pe data de 20 iulie.

La praznicul Sfântului Ilie se împart mere. Se spune că cel care mănâncă mere înainte de Sf. Ilie, va culege veşnic mere pe lumea cealaltă, dar cand va începe să le mânânce, ele vor pieri.

 

LA MULŢI ANI! tuturor acelora care îşi serbează onomastica

 

Sursa: Amos News

What Next?

Related Articles