Şeful DIICOT Cluj: “s-au făcut presiuni asupra celor care au instrumentat dosarul lui Paszkany”

Şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi achitat pe data de 11 martie, afirmă că s-au făcut presiuni în permanenţă asupra procurorilor şi judecătorilor implicaţi în acest caz.

“Toţi oamenii care au lucrat la dosar au simţit presiuni. S-a început cu acel memoriu adresat preşedintelui Traian Băsescu, invocat în şedinţa de bilanţ a Parchetului General de la începutul anului 2007. Verificările CSM precum şi anchetele efectuate de Parchetul General cu privire la aspectele invocate în memoriu au demonstrat că toate acuzaţiile lui Arpad Paszkany sunt nefondate. Au fost făcute şi alte plângeri penale şi sesizări împotriva procurorilor de caz, de către domnul Arpad Paszkany şi apropiaţi ai acestuia, toate soluţionate prin neînceperea urmăririi penale sau clasare”, a afirmat Hrudei, citat de MEDIAFAX.

El a spus că s-au făcut presiuni asupra unuia dintre procurorii care au lucrat la dosar, Daciana Deritei. Tototdată, s-a încercat acreditarea ideii că dosarul a fost construit la comandă.

Şeful DIICOT Cluj a mai spus că a fost atenţionat în repetate rânduri de Paszkany că “vremurile se schimbă”.

“Pe parcursul urmăririi penale, în mod repetat, domnul Paszkany mi-a sugerat să fiu atent că vremurile se schimbă, o aluzie directă la conjunctura politică din acel moment. La judecarea cauzei la Tribunalul Cluj au existat, în opinia mea, o serie de incidente procedurale, dar la acest moment nu doresc să le nominalizez deoarece le-am invocat într-un cadru oficial”, a mai afirmat şeful DIICOT Cluj.

Hrudei mai susţine că s-au făcut presiuni şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj.

“La soluţionarea dosarului în apel, senzaţia mea a fost că a existat o presiune mare şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Totul a debutat imediat după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins a doua cerere de strămutare a cauzei, formulată de Paszkany. Ca şi o coincidenţă, au apărut în presă mai multe articole cu un vădit caracter denigrator la adresa membrilor completului de judecată, mergând până la invocarea unor aspecte din viaţa privată a acestora, fără nicio legătura cu cauza dedusă judecăţii”, a mai spus Hrudei.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit că, “prin modalitatea tendenţioasă de prezentare a faptelor şi prin conţinutul defăimător, realizat de expunerea unor fapte nereale, informaţiile din presă sunt prejudiciabile şi nejustificate, însă şeful DIICOT Cluj spune că această reacţie a CSM a fost “tardivă şi fără impact mediatic”.

Procurorul-şef al DIICOT Cluj a mai spus că în ultima perioadă a fost ameninţat cu or să apară în presă articole despre viaţa sa personală.

“În ultima săptămână mi-au parvenit mesaje cu privire la faptul că după ce instanţa va menţine solutia de la tribunal se va publica un material compromiţător despre viaţa mea personală. Trebuie să constat, cu amărăciune, că, dacă la începutul cercetărilor privindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany, echipa de colaboratori era numeroasă şi hotărâtă să facă faţă oricăror presiuni, pe parcurs lucrurile s-au schimbat, mulţi dintre ei nemaidorind să-şi asume responsabilitatea actului de justiţie şi, mai mult, pe unii dintre aceştia regăsindu-i în loja oficială la meciurile de fotbal ale CFR”, a mai spus Hrudei.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles