Securitatea Mării Negre – subiect important pentru summitul NATO

Sediul NATO Bruxelles. foto mediafaxSe apropie Summit-ul de la Varşovia al statelor membre NATO,iar Marea Neagră reprezintă unul dintre subiectele principale aflat pe agenda
discuţiilor.Aceasta, în contextul apropierii geografice de Rusia.
Axenarea Crimeei în martie 2014 a transformat Marea Negră în ceea ce Rusia numeşte “un lac rusesc”.Având controlul portului Sevastopol, Moscova are un avantaj evident asupra celorlalte ţări cu ieşire la Marea Neagră,cum ar fi ţări membre NATO: România,Bulgaria şi Turcia.

De asemenea,Rusia şi-a îmbunătăţit capabilităţile militare.Flota sa la Marea Negră a fost înzestrată cu 18 nave noi, printre care şi 6 fregate moderne.În Crimeea sunt stocate deja rachete S-400 sol-aer cu o rază de acţiune până la 400 km.

Vladimir Putin a autorizat plasarea rachetelor balistice de tip Iskander şi bombardiere TU-22M (cunoscute sub numele de “Backfire”) care pot acţiona atât convenţional, cât şi nuclear.

Înalţi oficiali militari ai NATO sunt preocupaţi de asigurarea capabilităţilor defensive a ţărilor membre, situate în zona Mării Negre.
Exerciţiile anuale „Briza Mării” implică navele Ucrainei şi Georgiei în plus faţă de navele Turciei,Bulgariei şi României .Cu toate acestea la Summit-ul de la Varşovia se va discuta dacă trebuie să rămână permanent în Marea Neagră o flotă a navelor membrilor care să încline balanţa în favoarea acestora în zonă.

Necesitatea unei prezenţe militare în zona Mării Negre a fost subliniată încă din anul 2004, de când România a aderat la NATO.În ianurie anul acesta, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a lansat iniţiativa unui grup de lucru al NATO pentru securitatea Mării Negre, la care a încercat să convingă să adere şi alte state memebre.

România a găsit un aliat nesperat, şi anume pe Turcia.Înainte de 2015,Ankara s-a opus unei prezenţe a NATO în Marea Neagră deoarece dorea să evite o confruntare cu Rusia.Acest lucru s-a schimbat la mijlocul anului 2015, chiar înainte ca relaţiile turco-ruse să se înrăutăţească.

Piesa lipsă din acest puzzle este Bulgaria.Recent,Primul Ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat că ţara sa nu se va alătura forţelor NATO în Marea Neagră, tocmai pentru a evita un conflict cu Rusia.Precauţia acestuia se datorează faptului că în luna octombrie vor avea loc alegeri electorale iar aripa centru-stanga ar putea deveni filo-rusă.
Borisov doreşte o reîncepere a cooperării energetice cu Moscova după ce sancţiunile aplicate Rusiei de UE se vor mai diminua.

Sursa: Al Jazeera

Chelaru Iulian Robert

What Next?

Related Articles