Secretarul general al NATO, despre complementaritatea UE – NATO și despre Soft power

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a afirmat în fața europarlamentarilor ce răspund de politica externă, securitatea și apărarea în cadrul UE  și a unor parlamentari, reprezentanți ai unor state europene,că un concept – cum este și cel de “Soft power” – nu poate fi pus în practică doar “de unul singur”.
Vorbind de necesitatea de a respecta angajamentele în domeniul cheltuielilor militare în Europa, el a subliniat faptul că este nevoie totodată de voința politică de a folosi capabilitățile potrivite. Rasmussen a făcut apel la cei prezenți pentru dezvoltarea unei mai bune cooperări între NATO și UE, în condițiile de austeritate existente.

“Dacă statele europene nu se vor angaja ferm să investească în securitate și apărare, toate discuțiile privind întărirea politicii europene de securitate și apărare vor fi doar vorbe în vânt”.

Întrebat fiind de unii europarlamentari care ar fi posibilitățile concrete de cooperare între UE și NATO, Rasmussen a dat ca exemple teatrele de operații din Kosovo și Afganistan. La polul opus, a dat ca exemplu situația din Bosnia unde atât NATO, cât și UE au avut doar permisiunea de a participa la discuții în cadrul unor întâlniri formale. O atare situație va continua să existe și în disputele dintre Cipru și Turcia, atât timp cât nu este găsită o soluție concretă.

Pentru a susține afirmația referitoare la necesitatea complementarității dintre UE și NATO, Rasmussen a dat ca exemplu recentul acord dintre Belgrad și Priștina, gestionat de UE și garantat de NATO, în privința garantării securității necesare implemnetării respectivului acord.

Totodată, atât Rasmussen, cât și europarlamentarii au apreciat faptul că eforturile întrunite UE – NATO în lupta împotriva pirateriei din zona Cornului Africii  reprezintă un exemplu de succes în această privință.

Europarlamentarii i-au cerut Secretarului general să ofere asigurări că nu vor exista solicitări inutile de dublare a unor  operațiuni militare sau cerințe de cheltuieli inutile pe echipamente militare.

Rasmussen a dat ca exemplu angajamentul unor state UE care sunt și membre NATO de a dezvolta capabilități necesare executării operațiunilor de alimentare în aer. Aceasta, tocmai pentru a nu mai depinde de SUA în situații de acest gen.

Unii dintre participanți au dorit să afle mai multe date referitoare la extinderea NATO, și au dat drept exemple concrete Georgia și alte țări din Balcanii de Vest.

Răspunsul lui Rasmussen a fost acela că “NATO este pregătită să primească noi membri în momentul în care țările candidate sunt pregătite și și-au îndeplinit obligațiile ce le revin în acest sens”.

Alte subiecte abordate în cadrul acestei întâlniri au vizat situația din Siria în urma recentelor atacuri aeriene efectuate de israelieni asupra Damascului, planurile privind apărarea anti-rachetă și necesitatea consolidării cooperării în domeniul securității cibernetice.

 

Sursa:  www.europarl.europa.eu

What Next?

Related Articles