Se va implica SUA în stoparea crizei din UE?

Obama, Barosso si Rumpey. foto radio romania actualitati

Criza din zona euro stârneşte nelinişte şi în SUA. Impactul pe care l-ar avea o înrăutăţire a situaţiei actuale de pe pieţele europene ar fi puternic resimţit şi în Statele Unite.Banca centrală americană, Fed, anunţa, săptămâna trecută, în urma unui aşa numit test de stress, că “devalorizarea obligaţiunilor europene ar genera seisme în sistemul bancar de pe malul stâng al Atlanticului”, potrivit Deutsche Welle.
Un scenariu asemănător se întrevede şi în condiţiile unei deteriorări sensibile a capacităţii pieţei europene de a atrage produse americane.
În acest context, Barack Obama a declarat că SUA “sunt pregătite să ajute la găsirea soluţiilor pentru ieşirea din criză”. Prin urmare, în noaptea de 28 spre 29 noiembrie, în spatele uşilor închise, la Casa Albă a avut loc o întrevedere dintre Obama şi Herman van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.

La finalul întâlnirii, în declaraţia comună, ambele părţi au concluzionat că economia globală traversează o fază dificilă. “Am intrat în detalii în discuţiile private”, a comentat William Kennard, ambasadorul Statelor Unite pe lângă forurile UE.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Jay Carney, a ţinut să puncteze: “Vreau să lămuresc un lucru: nu s-a discutat creşterea aportului Statelor Unite la bugetul Fondului Monetar Internaţional şi nici vreun alt angajament financiar faţă de Uniunea Europeană”.

Scopul principal al cooperării transatlantice în vederea depăşirii crizei este crearea de noi locuri de muncă sau, cel puţin, asigurarea celor actuale.
Dacă, până în prezent, Obama a vorbit doar despre obligaţia politicienilor europeni de a scoate Uniunea din criză, de data aceasta, mesajul făcut public azi noaptea s-a referit la disponibilitatea Statelor Unite de a se alătura efortului politic de a depăşi problemele.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles