Se temea Saddam Husein de Iran?

Se pare că fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, ar fi declarat la un moment dat că “se simţea atât de vulnerabil faţă de pericolul reprezentat de liderii fanatici de la Teheran, încât s-ar fi pregătit să încheie un acord de securitate cu Statele Unite”. Aceasta, pentru a proteja Irakul de ameninţările din regiune.


Aceste dezvăluiri au fost făcute în cadrul unor interviuri realizate în 2004 de către FBI – 20 de interviuri oficiale şi cinci “conversaţii obişnuite” -, obţinute în conformitate cu legea libertăţii de informare de către Arhiva naţională de securitate, un centru de cercetare neguvernamental, care le-a publicat miercuri pe site-ul său: http://www.gwu.edu/

Potrivit lui Saddam Hussein, capacităţile militare ale Iranului se dezvoltaseră considerabil, în vreme ce armele Irakului “au fost eliminate prin intermediul sancţiunilor ONU”. În această situaţie, Irakul a fost nevoit să obţină arme pentru a face faţă ameninţării,în cazul în care nu a putut încheia un acord de securitate cu Statele Unite.

Fostul preşedinte irakian a declarat că nu a avut nicio legătură cu reţeaua al-Qaida şi l-a calificat pe Osama ben Laden drept un “fanatic”.

 

 

Sursa: The National Security Archive

What Next?

Related Articles