Se teme preşedintele Siriei de posibile mişcări sociale în ţara sa?

Bashar al Assad. presedintele Siriei. nytimes.jpg.

Cu privirea îndreptată spre Tunisia şi Egipt, preşedintele sirian Bashar al Assad a declarat pentru cotidianul “Wall Street Journal”, preluat de Deutsche Welle, că “ţara sa este stabilă din punct de vedere social”.

Deşi consideră că mişcări de stradă asemănătoare celor din Tunisia sau Egipt sunt mai degrabă improbabile, Damascul s-a grăbit să dea undă verde unor măsuri generoase de ajutorare a populaţiei sărace.

Consultantul financiar Samir Seifan spune că măsurile autorităţilor fac parte dintr-un amplu proces de deschidere economică, menit a preîntâmpina instabilitatea socială.

Prin acordarea de ajutoare familiilor nevoiaşe sub formă de alimente şi subvenţii pentru încălzirea caselor, preşedintele Bashar al Assad va reuşi însă cu greu să aplaneze tensiunea din Siria.

“Aproximativ 30 la sută dintre sirieni trebuie să supravieţuiască având la dispoziţie mai puţin de doi dolari pe zi. Acest aspect nu poate fi ignorat pentru că riscă să ameninţe însăşi stabilitatea ţării. Vrem să ne deschidem economia, astfel încât oamenii să trăiască mai bine. Trebuie să producem şi să exportăm mai mult, dar şi să creăm locuri de muncă bine plătite”, este de părere Samir Seifan, consultant financiar din Siria.

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles