Se poate vorbi de o reformare a clasei politice româneşti?

politica romaneasca. foto www.vidu

A început campania electorală în România pentru ocuparea funcţiilor de la nivelul administraţiilor locale. Se fac sondaje, se emit prognoze. Astfel, conform unui sondaj CURS, USL ar obţine la alegerile locale în Consiliul General al Capitalei 60% din voturi, PDL 18%, iar PPDD (partidul lui Dan Diaconescu) 10%.
“Ar trebui să ne îngrijoreze popularitatea pe care partidul de televizor al lui Dan Diaconescu o are în rîndul bucureştenilor”, se arată într-un material al Deutsche Welle.

La întrebarea: “Pe ce se bazează această popularitate? Pe ignoranţă, pe credulitate în faţa populismului, pe refuzul de a privi realitatea în datele ei concrete, iar nu în unele inventate de un patron de televiziune?”, în materialul amintit se apreciază că, în fapt, “partidele din România nu au trecut printr-un proces radical de reformă, ci şi-au schimbat doar, periodic, plutonul de conducere”.

În continuare “politica reală” este făcută de veteranii scenei politice, aflaţi acum – unii dintre ei – în culise.
În întreaga perioadă scursă de la revoluţia din decembrie 89, seniorii “au acumulat averi şi influenţă prin care controlează un sistem de relaţii clientelare ce nu poate fi dezamorsat de nici un guvern, oricît de bune intenţii ar avea acesta”.

În materialul din Deutsche Welle se mai apreciază faptul că “sistemul acesta transpartinic rezistă oricărei presiuni, pentru că în momentul în care un politician “de vîrf este ameninţat, să spunem, de anumite dosare pe care le are în Justiţie, sistemul face corp comun cu cel în cauză. Altfel spus intervine, prin mijloace oculte, acolo unde e nevoie. Nu ne putem explica, altfel, cum toate marile dosare de corupţie trenează în instanţe de ani de zile”.

În concluzie, clasa politică românească nu s-a prea reformat. Pentru că nu s-a reformat electoratul. Pînă în prezent nu s-a schimbat mare lucru în mentalitatea societăţii româneşti.

“Credulitatea naivă în faţa promisiunilor populiste şi complicitatea vinovată a unei mari părţi a electoratului, pe de o parte, şi refuzul sistematic de exprimare a votului, al unei alte părţi, sunt pilonii pe care se sprijină şi care perpetuează clasa politică pe care o avem în prezent”.

Oare, chiar nimic nu se va schimba?

 

Sorina Bruj

Sursa: Deutsche Welle

What Next?

Related Articles

One Response to "Se poate vorbi de o reformare a clasei politice româneşti?"

  1. Petru says:

    Daca se introduce testul cu poligraful/detectorul de minciuni, pt orice candidat care vrea sa acceada la o functie administratic/publica…DA!
    ..altfel totul e demagogie, minciuna si multa gargara!