Se încinge atmosfera în Mediterana Orientală

Cipru - o problema de securitate nerezolvata

Ministrul grec al afacerilor externe, Stavros Lambridis, a declarat că Grecia va susţine Ciprul în eventualitatea unui atac din partea Turciei.

Situaţia de securitate în zonă s-a tensionat după ce Ciprul a decis să înceapă lucrări de prospectare pentru găsirea de resurse de petrol şi gaze naturale în zona economică exclusivă a Ciprului.

Lambrinides a mai declarat că estul Mediteranei nu are nevoie de “un jandarm”, mai ales de unul care în loc să implementeze dreptul internaţional, este primul care îl încalcă.

Lambrinides a precizat că solidaritatea între partneri, în cazul uni atac împotriva unuia dintre ei, provine şi din prevederile tratatului de la Lisabona.

În ceea ce priveşte activităţile de explorare ale Turciei în zonele din apropierea Greciei, Lambridines a declarat: “vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne apăra”.

Turcia, care a ocupat în 1974 partea de nord a Ciprului, creând Republica Turcă a Cirpului de Nord, consideră că orice resursă naturală trebuie să aparţină ambelor comunităţi (ciprioţii greci şi ciprioţii turci).

Turcia s-a opus vehement planurilor de prospectare ale Ciprului. În cursul zilei de duminică, ministrul de externe turc a declarat, potrivit agenţiei britanice de presă, că acestea sunt o “provocare” şi că va examina oportunitatea de a iniţia propriile activităţi de prospectare de petrol şi gaze naturale împreună cu Ciprul de Nord dacă autorităţile din sudul Ciprului vor demara activităţile de explorare.

Pe de altă parte, preşedintele Ciprului, Demetris Christofias, aflat în vizită la Londra adresându-s eciprioţilor din capitala britanică a declarat că Turcia nu are să ameninţe Cipru şi cauza tensiune, din cauza planurilor Republicii Cipru de explora şi exploata zona ei economică exclusivă.

Preşedintele Demetris Christofias a subliniat, că aşteaptă de la Ankara să lucreze pentru o reglementare politică, în loc să acţioneze ca un în forţă in Mediterana de Est.

Acesta a specificat că, Comisia Europeană a recunoscut dreptul suveran de a Ciprului de a-şi explora şi folosi resursele naturale.

Christofias a declarat că forajul va continua în zilele următoare.

Christofias a subliniat că interesul comun, al Turciei, cât şi a comunităţii cipriote turce ar fi mai bine servit cu o soluţie la problema Ciprului, care va pune capăt ocupaţiei şi va reuni ciprioţii greci şi ciprioţii turci.

Preşedintele Christofias rfrctuează un turneu diplomatic la New York de la Londra pentru a se adresa Adunării Generale a ONU săptămâna viitoare. Preşedintele Christofias se va întâlni şi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

sursa: Cyprus News Agency

What Next?

Related Articles