Se amână aderarea României şi Bulgariei la Schengen

România şi Spaţiul Schengen. foto ziarelive

Aderarea României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen nu va mai fi discutată în această lună, deoarece Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, JAI (format din miniştrii Justiţiei şi de interne din statele UE), de săptămâna viitoare, a fost anulat.
Următoarea întâlnire a JAI va avea loc în luna octombrie a acestui an, însă e puţin probabil că acest subiect va fi din nou abordat.

Amânarea aderării la Spaţiul Schengen a fost confirmată, pentru Mediafax, de ministrul Leoard Orban care a spus că “ea s-a produs la cererea preşedinţiei cipriote a Uniunii”.
Deoarece era aproape sigur că ar fi existat, în continuare, ţări care s-ar fi opus acestui demers, reuniunea nu-şi mai avea rostul.

Trei preşedinţii consecutive ale Uniunii – preşedinţia ungară, cea polonează şi cea a Danemarcei – au susţinut pe agenda lor integrarea României şi a Bulgariei în Spaţiul Schengen.

Ungurii şi polonezii au făcut lobby intens pentru admiterea celor două ţări în spaţiul fără frontiere.Danemarca nu şi-a manifestat dezacordul.

Amânarea JAI este consecinţa directă a scandalului politic din această vară.

SUrsa; MEDIAFAX, ZF

What Next?

Related Articles