Scurt CV al lui Lucian Croitoru

Noul premier desemnat al României, Lucian Croitoru, are 52 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Planificare Cibernetică şi Calculatoare, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.


Este doctor în economie şi preşedinte al Centrului Român de Politici Economice. A publicat numeroase cărţi şi peste 150 de articole de specialitate şi a primit, in 1995, premiul PS Aurelian al Academiei Române, fiind decorat în 2000, cu Ordinul “Steaua Râmaniei” în grad de Comandor.

Între 1991 şi 1995, a fost expert în cadrul Departamentului pentru Reforma Economică din Guvernul României, iar din 1995 până în 1996, consultant la Bucharest Investment Group, potrivit NewsIn.

Între 1996 şi 1997, a fost partener în programul “Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe”, ACE Phare, iar în perioada ianuarie 2001 – mai 2002 partener în programul de cercetare “Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints”.

In 1998, Croitoru a fost consilier principal al Ministrului de Finanţe, ulterior fiind numit consilier principal al guvernatorului BNR, poziţie pe care a ocupat-o până in 2003.,
Timp de patru ani, între 2003 şi 2007, reprezentant al Romîniei la Fondul Monetar Internaţional, în calitate de Senior Adviser al Executive Directors.

A urmat mai multe cursuri de specializare în strainatate, între care cursul intensiv “World Banking and Finance”, la Economics Institute at Bolder and University of Colorado si la Center for Central Banking Studies din Londra.

Lucian Croitoru a candidat, în luna mai 2009, pentru un loc în Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti, la propunerea reprezentanţilor Bursei, însă nu a reuşit să câştige.

În luna septembrie 2009, Lucian Croitoru a fost susţinut de PD-L pentru postul de viceguvernator al BNR, dar candidatura sa a fost respinsă de Parlament, fiind preferat liberalul Bogdan Olteanu.

În prezent, este consilier pe probleme de politica monetară al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

A fost logodit cu Lăcramioara Isărescu, fiica guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

În 23 septembrie 2009, Croitoru afirma: “stabilitatea economiei ar putea fi periclitată dacă luptele politice, care se vor intensifica în următoarele 2-3 luni, vor fi concentrate pe politica fiscală; tot atunci îşi exprima speranţa că nu se va ajunge la această situaţie, având în vedere că FMI nu acceptă abateri de la prevederile acordului încheiat cu ţara noastră.

 

 

 

Sursa: NewsIn

What Next?

Related Articles