Scurt buletin de greva

 

Peste 60.000 de angajaţi din sistemul de educaţie din judeţele din Transilvania au intrat luni, 31 mai, în grevă generală. Reprezentanţii inspectoratelor şcolare susţin că desfăşurarea probei C a examenului de bacalaureat nu va fi afectată.
În judeţul Cluj, au intrat în grevă generală circa 3.500 de membri ai Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) şi alţi 1.100 ai Sindicatului “Spiru Haret”.

SLIPC are circa 6.000 de membri, din care 60%. au aderat la greva generală. În 12 unităţi de învăţământ nu este însă grevă.

În Alba, peste 60% dintre cadrele didactice – aproximativ 2.500 de persoane – au semnat pentru greva generală, dar unii dintre dascăli s-au retras în ultimul moment de la protest, sindicaliştii afirmând că unii directorii de şcoli au făcut presiuni asupra lor.

În Arad, Sindicatul Democratic din Învăţământ a anunţat că la greva generală vor participa angajaţi din 70 la sută din şcoli, respectiv peste 5.000 de persoane. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean afirmă că personalul necesar organizării probelor din cadrul bacalaureatului este asigurat sută la sută, examenele urmând să se desfăşoare în toate cele 41 de centre de testare din judeţ.

În Bistriţa-Năsăud, peste 85% dintre membrii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), adică peste 3.000 de persoane, au intrat în grevă.

În judeţul Bihor, peste 76% din cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au intrat în grevă, protestul desfăşurându-se în 165 din cele 213 unităţi şcolare din judeţ. Desfăşurarea examenului de bacalaureat nu va fi afectată, întrucât profesorii asistenţi sau evaluatori care decid să nu participe la examen vor fi înlocuiţi în comisii. El spunea că, până vineri, doar două persoane – lideri sindicali – care fac parte din aceste comisii au anunţat că nu vor participa la Bac. În plus, 70 la sută din cadrele didactice de la Universitatea din Oradea intră în grevă şi nu vor participa la examene, deşi luni începe sesiunea.

În Covasna, 72 la sută din profesori sunt în grevă, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că examenul de bacalaureat se va desfăşura în toate cele 19 de centre, întrucât există rezerve pentru a înlocui profesorii care s-au înscris pentru Bacalaureat şi acum fac grevă. Astfel, peste 3.000 de angajaţi din educaţie sunt în grevă.

În Harghita, peste 4.300 de cadre didactice de la 144 de unităţi de învăţământ au intrat în grevă. Reprezentanţii ISJ Harghita afirmă că proba C a bacalaureatului va fi susţinută în toate liceele, fie cu profesorii angajaţi, fie cu suplinitori. Astfel, din totalul de 37 de centre de examinare din judeţ, la 14 licee profesorii de specialitate angajaţi au refuzat să examineze elevii, iar proba va fi susţinută cu suplinitori numiţi de ISJ.

În Mureş, aproximativ 80 la sută din cei 2.500 de sindicalişti de la FSLI au intrat în grevă. Ei participă însă în comisiile de bacalaureat, în timp ce şcolile generale din Acăţari, Fântânele, Liceul “Domokos Kazmer” din Sovata, Grădiniţa 1 din Reghin nu fac grevă, fiind vorba în total de circa o sută de persoane.

De la “Spiru Haret”, peste 50 la sută dintre cei peste 6.000 de membri sunt în grevă.

În Satu Mare, aproximativ 75 la sută din 6.500 de cadre didactice şi personal auxiliar din învăţământ au intrat în grevă, dar bacalaureatul nu va fi afectat, deoarece au fost selectaţi profesori dintre cei care s-au declarat împotriva grevei.

În judeţ sunt centre de examen în 26 de licee, iar sindicaliştii spun că acolo unde toţi profesorii sunt în grevă vor fi aduse comisii din exterior, formate din profesori de la gimnaziu, pensionari sau aflaţi în concediu medical. “Subversiv, peste noapte, s-a anunţat că participarea la examenele de Bacalaureat se plăteşte, deşi până acum s-a spus că nu sunt bani pentru acest lucru”.

În Sibiu, aproximativ 50 la sută dintre membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), adică peste 3.700 de persoane, au intrat în grevă.

Potrivit reprezentanţilor SIP Sibiu, desfăşurarea probei de bacalaureat este pusă sub semnul întrebării în zece dintre cele 33 de centre.

“Proba a fost amânată pentru luni la ora 12.00, în loc de ora 08.00 şi până la prânz multe lucruri se pot schimba. Deşi avem confirmarea că în zece centre de Bacalaureat vor fi probleme la desfăşorarea probei, până la ora prânzului s-ar putea ca lucrurile să se schimbe şi proba să se desfăşoare normal.

În Sălaj, peste 3.000 de dascăli au intrat în grevă. Şeful ISJ Sălaj, Ioan Abrudan, a precizat că examenul de bacalaureat va fi susţinut în toate cele 22 de centre de examinare din judeţ, profesorii grevişti din comisii urmând să fie înlocuiţi.

În Timiş, conducerea Inspectoratului Şcolar a anunţat că elevii de clasa a XII-a vor susţine luni examenul de bacalaureat în toate cele 59 de centre.

Cadrele didactice din judeţul Buzău nu au intrat luni în grevă generală, asemenea colegilor lor din alte judeţe, urmând să recurgă la această formă de protest în 7 iunie.
Peste 7.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din şcolile din Dolj au declanşat luni greva generală.

În judeţul Gorj aproximativ 1.000 de profesori şi cadre nedidactice au intrat în grevă, iar în Teleorman au aderat la această formă de protest circa 2.000 de cadre didactice.

Aproximativ 1.000 din cei 7.596 de profesori din judeţul Constanţa au intrat luni, 31 mai, în grevă, însă protestul se va desfăşura doar pe durata acestei zile, şi nu pe termen nedeterminat din cauza numărul mic de participanţi, liderii sindicali reclamând că dascălii au fost ameninţai şi intimidaţi.

What Next?

Related Articles