Scrisoare deschisă a lui Putin către liderii europeni

Vladimir Putin. foto XinhuaRia NovostiVladimir Putin, preşedintele Rusiei, a adresat o scrisoare deschisă liderărilor europeni în care afirmă că “Rusia nu a primit nicio propunere concretă din partea UE referitoare la datoriile Ucrainei pentru gaze”. El a cerut acestora “o implicare mai activă”.

“Din păcate, nu am primit nicio propunere concretă pentru stabilizarea situaţiei şi pentru ca Ucraina să îşi poată respecta obligaţiile contractuale şi să asigure un tranzit fiabil al gazelor”, a afirmat Putin.

Putin doreşte ca oficialii Comisiei Europene să participe mai activ la dialog, pentru a se ajunge la o soluţie echitabilă, care să contribuie la stabilizarea economiei ucrainene.

Putin a spus că rămâne deschis în această problemă, subliniind însă că Ucraina trebuie să plătească în avans pentru livrările de gaze, începând din luna iunie.

“Decizia este determinată de datoriile de 3,5 miliarde de dolari acumulate de Ucraina pentru gazele primite, din cauza dificultăţilor financiare”, a arătat liderul rus.

Putin a explicat că Gazprom nu a încasat nicio plată pentru gazele livrate Ucrainei în 2013 şi 2014, chiar dacă această ţară a primit o primă tranşă de 3,2 miliarde de dolari din împrumutul aprobat de FMI.

Autorităţile de la Moscova au avertizat că pe 3 iunie vor opri livrările de gaze destinate Ucrainei, dacă autorităţile ucrainene nu vor plăti în avans, până pe 2 iunie, 1,66 miliarde de dolari pentru luna viitoare.

O astfel de măsură ar putea afecta livrările de gaze destinate Uniunii Europene, aşa cum s-a întâmplat în 2006 şi 2009.

Uniunea Europeană importă circa un sfert din necesarul de gaze din Rusia, din care jumătate tranzitează Ucraina.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles