Schimbări în fruntea administraţiei franceze

Prefectul Parisului, şeful poliţiei naţionale şi cel al serviciilor de informaţii au fost destituiţi şi înlocuiţi cu apropiaţi ai noii puteri socialiste, conduse de Hollande.
“Trei modificări normale în fruntea administraţiei” a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, citat de RFI.

Prefectul Parisului, Michel Gaudin, a fost înlocuit cu Bernard Boucault, până acum director ENA – Şcoala Naţională de Administraţie. Înalt funcţionar, recrutat în anii 80 în cabinetul lui Jacques Delors, pe vremea aceea ministru al Economiei, Boucault şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Ministerul de Interne sub diverşii miniştrii socialişti aflaţi în post în ultimele trei decenii.

“Gaudin avea un singur mare defect: era prea apropiat de fostul preşedinte Nicolas Sarkozy şi de fostul ministru de Interne Claude Guéant”, titrează RFI.

În vârstă de 63 de ani, Gaudin mai avea un an până la pensionare, motiv care l-a făcut pe preşedintele François Hollande să ezite mult până să-l schimbe din post. În aşteptarea pensionării a fost numit consilier de stat.

Frédéric Péchenard, directorul poliţiei naţionale franceze, este cea de-a doua personalitate înlocuită. La fel ca şi directorul serviciilor secrete, Bernard Squarcini, al treilea om destituit.
“Lui Péchénard i se reproşează apropierea prea mare de Sarkozy – este prieten din copilărie cu fostul preşedinte – dar şi faptul că de-a lungul campaniei electorale a atact anturajul lui Fançois Hollande”, citează RFI.

Ce spune opoziţia, cum a primit aceste schimbări?

Fostul ministru francez de interne Claude Guéant spune că se teme de declanşarea unei aşa numite “vânătoare de vrăjitoare”. Încă din timpul campaniei electorale fostul preşedinte Nicolas Sarkozy îşi acuza adversarul, pe François Hollande, cà pregăteşte o “epurare” în rândurile poliţiei.

Sursa: rfi

What Next?

Related Articles