Schengen în sus, Schengen în jos

Spatiul Schengen. foto Wikipedia.com

Schengen în sus, Schengen în jos. Toată vremea auzim discutându-se de asta. Unii – mai puţin avizaţi – se întreabă cu ce îi va ajuta pe ei toată povestea asta, cu aderarea la spaţiul Schengen.

Sau altfel spus, se înteabă dacă aderarea îi va ajuta să-şi plătească taxele, medicamentele ş.a.Răspunsul ar fi unul de genul, “Da, îi va ajuta oarecum să-şi plătească taxele, pentru că unii dintre ei se vor putea mişca liber pe piaţa forţei de muncă din cadrul Uniunii, şi vor face lucrul acesta cu acte în regulă, nu la negru, muncind ca nişte sclavi pentru doi bănuţi”.

Aderarea noastră la Schengen s-ar putea amâna pentru că unele ţări – Olanda, sau mai recent, Germania – consideră că nu suntem pregătiţi pentru pasul ăsta.

Consiliul Afacerilor Interne al CE care se va întruni pe data de 19 septembrie 2012 va lua, probabil,o decizie privind accesul României în Spaţiul Schengen.
Seful Departamentului Schengen din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor , Marian Tutilescu, a declarat că “din cele 11 cerinţe principale ale Uniuni Europene, 10 au fost îndeplinite”.

“Ulltima cerinţă ţine exclusiv de competenţele Parlamentului, care, de altfel, a intrat luni în sesiune şi care va avea, probabil, în vedere şi aceste probleme”, a explicat chestorul Tutilescu.

“Din punctul meu de vedere, avem toate şansele să fim acceptaţi în Schengen. Progresele justiţiei din ultimii cinci ani sunt semnificative şi ar îndeplini şi cerinţa Olandei, care presupune doua rapoarte pozitive consecutive”, a mai spus Tutilescu, citat de evz.

Aşadar, în curând se va lămuri şi cu aderarea asta. Până atunci, urmărim ce mesaje se mai lansează dinspre Bruxelles către noi. Că tot s-au scumpit gazele, şi în curând se scumpeşte şi electrica…

 

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles