Să trăieşti fără bani?!

Să trăieşti fără bani?! Mulţi ar fi tentaţi să afirme că nu pot trăi, nici măcar o zi, fără să cheltuie nişte bani. Sau, că nu se pot abţine să nu facă cumpărături timp de o săptămână. De fapt, despre o abstinenţă în ale cheltuitului s-ar putea vorbi în condiţiile în care ar exista o minimă suficienţă pentru o anumită perioadă de timp. Însă, să nu cheltui niciun ban, timp de 16 ani? Cum vi se pare?

Şi totuşi, acesta este cazul unei bunicuţe din Germania. În vârstă de 69 de ani, Heidemarie Schwermer, supravieţuieşte, din 1996, fără să cheltuie bani. În 1996 şi-a dat demisia de la şcoala în care lucra ca profesoară şi ca psihoterapeut.

Într-un documentar al cărei personaj principal este, fosta profesoară povesteşte cum, copil fiind, a avut parte de experienţe  dure. Alături de familia sa a fost refugiată din faţa ruşilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După încheierea războiului, alături de familie, a reuşit să fugă în Germania de Vest,din cea Democrată, fără să aibă niciun ban. Cu doi ani înainte de a începe să trăiască “fără bani”, ea a deschis un mic magazin unde oamenii puteau să facă schimb de produse – adică troc sau barter, cum se numeşte în zilele noastre – fie că era vorba de alimente, fie, de alte produse de strictă necesitate. Ideea ei a fost una de succes, pentru că atât ea, cât şi vecinii care veneau la magazinul ei, au reuşit să facă economii! Văzând că reuşeşte să supravieţuiască în acest fel, a decis să demisioneze de la şcoală (de unde avea un venit sigur cu care îşi achita utilităţile), să renunţe la casa în care stătea cu chirie şi să plece să cutreiere ţara. A luat cu ea doar o valiză cu strictul necesar şi şi-a început viaţa nomadă. Căci aşa au numit gestul ei cele două fiice pe care le are.

Acum se opreşte în diferite sate sau orăşele, şi, în schimbul muncii ce o prestează (face pe grădinăreasa,menajera sau vînzătoarea) primeşte mâncare şi un loc de dormit.

Datorită noului său stil de viaţă, doamna afirmă că se simte mult mai sănătoasă, atât din punct de vedere fizic, cât mai ales psihic. Şi toate aceste “beneficii” le-a dobândit de pe urma libertăţii pe care o are şi o simte “prin toţi porii”.

Stând şi analizând gestul bătrânei doamne, mi se pare că a reuşit să facă o treabă extraordinară! Nu ştiu însă dacă acest new life style ar putea fi “implementat” şi la noi. Şi cred că un prim impediment ar fi acela că foarte mulţi semeni nu au
minimum necesar ca să poată merge la un “magazin de troc”. Pentru că nu au ce să ofere la schimb, în afară de sărăcie – contra sărăcie.

Apoi, mulţi dintre semeni nu au sănătatea fizică (că de cea psihică nici nu se poate vorbi…) necesară să poată supravieţui unui astfel de stil de viaţă.

Şi în ultimul rând, nu îşi pot permite libertatea de a duce un astfel de stil de viaţă!

Sorin Bruj

What Next?

Related Articles